Performanţe nemţene: Ansamblul „Floricică de la munte”, invitat la emisiunea „O dată-n viaţă”

Floricica de la munte (1) Ansamblul folcloric „Floricică de la munte” al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ a fost invitat să participe vineri, 20 martie, la emisiunea „O dată-n viaţă”, difuzată în fiecare vineri seara, pe canalul 1 al Televiziunii Române. Artiştii nemţeni au evoluat în această emisiune alături de nume consacrate ale muzicii şi teatrului din România: Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Carmen Rădulescu, Nicolae Furdui Iancu, tenorul Florin Georgescu şi actriţa Daniela Nane.

Acompaniaţi de celebra orchestră „Lăutarii” din Chişinău, dirijată de Nicolae Botgros, dansatorii ansamblului „Floricică de la munte” l-au avut ca partener de joc, într-o suită oltenească, pe tenorul Florin Georgescu. Alături de Carmen Rădulescu, artiştii au jucat o suită de Moldova, iar pe actriţa Daniela Nane au însoţit-o într-un joc din zona Sibiului.

Activitatea ansamblului „Floricică de la munte” nu s-a mărginit doar la ceea ce s-a văzut în direct pe micul ecran. Întreg corpul de dansatori a efectuat câteva repetiţii cu invitaţii emisiunii, pentru a-i obişnui cu paşii, ritmul şi coregrafia dansurilor pe care urmau să le prezinte.

La final, atât Iuliana Tudor, producătorul emisiunii (care a ajuns în al optulea an de difuzare, la sezonul cincisprezece), cât şi etnologul Elise Stan, cea care gândeşte tot ce ţine de zona folclorului în această populară producţie de divertisment a TVR-ului, au avut cuvinte de laudă la adresa membrilor ansamblului.

Înfiinţat în 1971, ansamblul folcloric „Floricică de la Munte” s-a consacrat, în timp, ca unul dintre cei mai importanţi păstrători de cultură tradiţională românească. De patru decenii, ansamblul nemţean cutreieră Europa, ducând cu el frumuseţea dansurilor, cântecelor şi a costumelor populare româneşti. Indiferent că au venit în faţa publicului român, a celui francez ori a celui turc, dansatorii nemţeni s-au remarcat prin originalitatea şi autenticitatea repertoriului alcătuit din dansuri reprezentative pentru toate zonele etnofolclorice ale României. Au impresionat, prin cromatica şi frumuseţea costumelor populare, virtuozitatea, ritmul şi acurateţea interpretării, publicul din Franţa, Italia, Polonia, Grecia, Egipt, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Muntenegru, Austria, Finlanda, Belgia sau Olanda. Peste tot au pus în valoare frumuseţea folclorului acestui colţ de lume, în care autenticul rămâne încă puternic înrădăcinat în realitate, dar, mai ales, în suflete.

Irina NASTASIU