Percheziții în Neamț într-un dosar de evaziune și spălare de bani

perchezitii *Dosarul este instrumentat de la Târgu Mureș * Dintre cele 38 de adrese la care au descins polițiștii, doar una este din județul nostru, a unui suspect din Piatra Neamț

La primă oră a zilei de miercuri, 17 august 2016, polițiștii au descins la 38 de adrese ale unor suspecți și ale firmelor acestora din Neamț și alte zece județe, dar și în București. În județul nostru a fost făcută o singură percheziție, la un suspect din Piatra Neamț.

Polițiștii din Mureș au în lucru un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani în care sunt implicate 15 firme ce au rulat operațiuni comerciale fictive, producând un prejudiciu substanțial bugetului de stat în doar câteva luni. Administratorii firmelor care au intrat în „afacere“ sunt bănuiți de spălare de bani, după ce anchetatorii au constatat că rulau sume da bani prin conturi bancare doar pentru a crea aparența unor relații comerciale corecte.

„Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Mureș au efectuat 38 de percheziții la locuințele unor persoane și la sediile unor societăți comerciale din județele Mureș, Bihor, Bistrița Năsăud, Brașov, Cluj, Galați, Hunedoara, Iași, Maramureș, Neamț, Vaslui și din municipiul București. Din cercetări a reieșit că, în perioada decembrie 2015 – iulie 2016, administratorii unei societăți comerciale din județul Mureș au stabilit o serie de relații comerciale fictive cu alte 15 firme din țară. Prejudiciul cauzat este de aproape 1.850.000 de lei și peste 1.000.000 de euro“, se arată în comunicatul Poliției Române.

Polițiștii au stabilit că administratorul în fapt al societății din județul Mureș ar fi intermediat cesionarea firmei pe numele unei persoane interpuse, după care ar fi procedat la contactarea mai multor „clienți“, cărora contra unui comision prestabilit, le-ar fi furnizat facturi fiscale, care reflectau diverse operațiuni fictive. Pentru crearea aparenței de veridicitate, facturile fiscale aveau la bază contracte fictive, iar plățile se efectuau în cont bancar, ulterior banii fiind retrași în numerar și returnați persoanelor care comiteau evaziunea fiscală, creându-se astfel premisele unor operațiuni de spălare a banilor, arată sursa citată.

Într-o perioadă scurtă, cei vizați ar fi produs un prejudiciu de aproximativ 1.850.000 de lei, reprezentând impozit pe profit și taxa pe valoare adăugată.

În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani, acesta din urmă fiind estimată la peste 1.000.000 de euro.

Cristina IORDACHE