Percheziții la infractori informatici în 8 județe, printre care și Neamț

14/04/2017

* Prin transferuri frauduloase de bani realizate cu ajutorul unor programe malware, pirații informatici au produs un prejudiciu de 4,8 milioane de euro

La data de 13.04.2017 procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, Constanța, Craiova, Argeș și Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Ilfov și Neamț au efectuat număr de 69 de percheziții domiciliare în 8 județe ale țării (Dolj, Gorj, Vâlcea, Argeș, Ilfov, Constanța, Bacău și Neamț), în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea de infracțiuni informatice, respectiv, acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, transfer neautorizat de date informatice, interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2012-2017, s-a constituit un grup infracțional organizat format din 60 de suspecți care a avut ca scop săvârșirea mai multor infracțiuni din sfera criminalității informatice.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că o parte dintre membrii grupului infracțional organizat au instalat fraudulos (sub pretextul transferării pe un stick de memorie a fișierelor – imagine sau document – obținute în urma scanării unor înscrisuri ori imprimării unor fișiere stocate pe stick) un program informatic (malware) în sistemele informatice folosite și pentru servicii copy-shop de agenți/subagenți ai unor instituții financiare străine ce efectuează transferuri internaționale de bani, aflați de regulă în țări din centrul și vestul Europei (de ex. Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia, Norvegia etc.), sisteme informatice pe care au ajuns astfel să le controleze de la distanță (malware îndeplinind mai multe funcții printre care remote control și keylogger).

Prin intermediul altui sistem informatic (de ex. telefon mobil) au fost introduse în sistemul informatic infectat/controlat de la distanță date informatice nereale, privind expedierea unei sume de bani de către un expeditor fictiv către un beneficiar real care ridica banii de la un alt agent, de regulă din România.

Paguba a fost suportată fie de francizer (agentul/subagentul al cărui sistem informatic a fost efectiv controlat), fie chiar de către francizor (instituția financiară), de regulă pentru sume de bani mai mari, raportat și la bonitatea agentului/subagentului implicat.

S-a reținut că în perioada infracțională suspecții au cauzat un prejudiciu de peste 4,8 milioane de euro.

La sediul DIICOT, Serviciul Teritorial Craiova urmau sa fie audiați 20 de inculpați.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul polițiștilor judiciari din cadrul inspectoratelor județene de poliție și cu sprijinul Grupării Mobile de Jandarmi „Frații Buzești“ Craiova, respectiv inspectoratele locale de jandarmi. (C.I.)