PERCHEZIȚII ÎN NEAMȚ; GRUP INFRACȚIONAL SPECIALIZAT ÎN ÎNȘELĂCIUNI CU CONSECINȚE DEOSEBIT DE GRAVE, DESTRUCTURAT

Polițiști de combatere a criminalității organizate din Iaşi, Constanța, Argeș, București și Neamț, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – S.T. Iași, au efectuat la data de 2 iulie, 18 percheziții domiciliare.

Au fost vizate mai multe persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat și înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2017 – 2018, grupul infracțional ar fi acționat în mod organizat, potrivit unor roluri specifice, pentru inducerea și menținerea în eroare a mai multor persoane.

Astfel, membrii grupului ar fi emis instrumente de plată (file CEC și bilete la ordin) fără acoperire în cont sau cu semnătura trăgătorului falsă. De asemenea, ar fi falsificat bilanțuri contabile și balanțe ale firmelor folosite pentru emiterea instrumentelor de plată, pentru a crea aparența bonității acestor firme. Scopul final era achiziționarea de mărfuri de la agenți economici din țară, mărfuri care ulterior nu mai erau achitate.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat se estimează la 2,5 milioane de lei.

Perchezițiile au fost desfășurate în judeţele Iaşi, Constanța, Giurgiu, Argeș, Neamț și în București, la domiciliile membrilor grupării și la sediile sociale ale persoanelor juridice implicate în comiterea faptelor.

În urma acestora, au fost descoperite și ridicate telefoane mobile, cartele SIM, laptopuri, bani, documente contabile şi alte acte care atestă activitatea infracţională.

În cauză, două persoane au fost reținute pentru 24 de ore, urmând să fie prezentate instanței de judecată, cu propunere de arestare preventive pentru o perioadă de 30 de zile . Pe numele altor trei membri a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.