Percheziţie la o firmă pietreană de pielărie    

perchezitii*Doi bărbaţi au fost conduşi ieri la audieri, suspectaţi de spălare de bani într-un mecanism evazionist cu 33 de firme din opt judeţe şi Capitala

*Oamenii legii estimează în acest dosar un prejudiciu colosal

 Ieri, la prima oră, poliţiştii de la Investigarea Fraudelor din cadrul Poliţiei Neamţ însoţiţi de mascaţi şi jandarmi au descins la sediul unei firme din domeniul pielăriei cu sediul în Piatra Neamţ. Percheziţia a vizat activitatea infracţională a doi bărbaţi suspectaţi de implicarea într-o reţea de evaziune fiscală şi spălare de bani în care anchetatorii bănuiesc că ar fi vorba despre 33 de firme ce ar fi creat un circuit fictiv de activităţi comerciale cu scopul de a evita plata impozitului pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată. “Cinci poliţişti de la Serviciul Investigarea Fraudelor Neamţ împreună cu luptători de acţiuni speciale au efectuat o singură percheziţie, la sediul unei societăţi comerciale, pentru probarea activităţii infracţionale a doi suspecţi într-un dosar aflat în lucru la IPJ Prahova”, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofiţerul de presă al Poliţiei Neamţ. Anchetatorii au date potrivit cărora “persoanele bănuite ar fi cumpărat piei de animale de la persoane fizice şi, pentru a se sustrage de la plata impozitului pe profit şi al TVA-ului aferent, ar fi declarat organelor fiscale achiziţii de la societăţi cu caracter de tip „fantomă”, administrate tot de către aceştia, în mod direct sau prin interpuşi”, se arată în comunicatul de presă al Poliţiei Române. Cei doi suspecţi au fost conduşi la audieri la Poliţia Prahova, unde este în lucru dosarul care vizează un prejudiciu adus bugetului de stat în valoare totală de 21.246.274 lei, produs prin transferuri succesive şi ridicări de numerar prin care s-ar fi disimulat originea ilicită a sumei de 161.857.383 de lei, mai arată anchetatorii.

Simultan au avut loc percheziţii în alte 37 de adrese din Bucureşti şi din judeţele Prahova, Sibiu, Dâmboviţa, Buzău, Galaţi, Arad şi Argeş, oamenii legii având mandate pentru 33 de societăţi şi 35 de suspecţi. “La data de 14 octombrie a.c., sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Fraudelor din I.G.P.R., 182 de poliţişti, dintre care 105 specializaţi în investigarea fraudelor, precum şi poliţişti criminalişti, de investigaţii criminale, arme, explozivi şi substanţe periculoase, ordine publică şi luptători de acţiuni speciale, sprijiniţi de jandarmi, acţionează pe raza Municipiului Bucureşti şi a 8 judeţe (Prahova, Dâmboviţa, Buzău, Galaţi, Neamţ, Sibiu, Arad şi Argeş) pentru probarea activităţii infracţionale a mai multor persoane fizice şi juridice. Sunt efectuate 38 de percheziţii, fiind vizată eventuala activitate infracţională a 33 de societăţi comerciale şi 35 de persoane bănuite”, mai spune IGPR.

Dosarul instrumentat de poliţişti vizează activitatea firmelor suspectate pe parcursul a aproape doi ani. “În perioada 1 ianuarie 2013 – 1 august 2014, prin intermediul celor 33 de societăţi comerciale, s-ar fi înregistrat în evidenţele contabile documente ce atestă cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, printr-un circuit fictiv de societăţi comerciale, prin care administratorii întregului lanţ comercial ar fi creat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 21.246.274 lei. De asemenea, prin transferuri succesive şi ridicări de numerar, ar fi disimulat originea ilicită a sumei de 161.857.383 de lei”, mai spune documentul. Operaţiunea de ieri a fost realizată prin intermediul suportului de specialitate al Direcţiei Oparaţiuni Speciale din I.G.P.R.

Cristina IORDACHE