Pentru a preveni o criză a medicamentelor pentru TBC, finanţare dublă din 2018

25/11/2017

Unele tratamente nu vor mai fi susţinute din sursă externă
În Neamţ, câteva sute de cazuri noi în fiecare an şi zeci de decese
Poţi să iei boala şi din microbuz dacă stai lângă cineva cu tuberculoză şi ai o imunitate mai slabă. Şi, din păcate, mulţi bolnavi nu sunt depistaţi cu TBC decât ocazional, iar alţii, diagnosticaţi, întrerup tratamentul şi nu se mai prezintă la specialist, fiind stigmatizaţi în societate. Una peste alta, din 2018, unele tratamente cu finanţare externă nu vor mai avea susţinere, statul român fiind nevoit să ia măsuri de urgenţă. Ministerul Sănătății (MS) a anunţat, pe site, că în 2018 va dubla bugetul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei. În total, Ministerul Sănătăţii  va aloca peste 41 milioane de lei pentru derularea Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei în vederea asigurării accesului la diagnostic și tratament corect pentru toți pacienții afectați de tuberculoză, inclusiv tuberculoză multidrog rezistentă (MDR/XDR).
“Până la finalul acestui an, Ministerul Sănătății va elabora o Hotărâre de Guvern, prin care un număr de 9 DCI-uri necesare în tratamentul tuberculozei, asigurate până acum prin finanțare externă, vor fi introduse în lista de medicamente compensate și gratuite. Pentru aceste medicamente, la cererea Ministerului Sănătății, Agenția Națională de Medicamente și Dispozitive Medicale a parcurs procedura de evaluare a tehnologiilor medicale (HTA).
Astfel, va fi acoperit integral tratamentul necesar pacienților cu afecțiuni TB, inclusiv tuberculoză multidrog rezistentă, conform ghidului național elaborat pe baza recomandărilor OMS”, a dat asigurări Ministerul Sănătăţii, printr-un comunicat emis ieri.
În judeţul Neamţ, statisticile Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ arată că, anual, sunt depistate în jur de 400 de cazuri noi şi aproape 100 recidive. În luna mai, nu mai puţin de 24 de elevi de clasa a XII-a, de la Liceul Tehnologic „Gheorghe Ruset Roznovanu“ din Roznov şi de la Colegiul Tehnic Forestier din Piatra-Neamţ, au urmat un tratament preventiv împotriva tuberculozei, după ce doi colegi de-ai lor au fost diagnosticaţi cu TBC. În luna iulie, o învăţătoare a fost, şi ea, depistată cu TBC. În Neamţ, în 2014, 28 de oameni au murit din cauza tuberculozei, iar în 2015, alţi 29 au căzut victime acestei boli. Mare parte din medicaţia bolnavilor este asigurată, gratuit, de statul român, dar sunt şi tratamente susţinute din finanţare externă, finanţare care a ajuns la final.
“În prezent, sunt  disponibile, în  lista de medicamente compensate 100%  care se acordă bolnavilor incluși în Programul național de tratament al bolnavilor cu tuberculoză, un număr de 21 denumiri comune internaționale (DCI), utilizate în tratamentul bolnavilor cu TB BK sensibilă sau multidrog – rezistentă. Ministerul Sănătății a finalizat anul acesta procedura de achiziție publică centralizată pentru furnizarea mediilor de cultură necesare diagnosticului TB în mediul lichid, inclusiv a unor teste genetice, iar până la sfârșitul anului va iniția procedura de achiziție publică centralizată pentru medicamentele antituberculoase ale căror acorduri-cadru expiră în luna septembrie 2018, precum și a medicamentelor care vor fi incluse în lista de medicamente compensate și gratuite prin HG”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Screening şi testare rapidă “în vederea asigurării accesului la diagnostic și tratament corect, în absenţa finanţării externe”

Oficialii susţin că, până la finalizarea achiziției centralizate a celor 9 DCI-uri, în caz de nevoie,  fiecare unitate sanitară care asigură tratamentul bolnavilor cu tuberculoză MDR/XDR poate achiziționa medicamentele din bugetul pe 2018 alocat Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei.
În vederea asigurării accesului la diagnostic și tratament corect pentru toți pacienții TB inclusiv TB MDR/XDR, în absența finanțării externe, Ministerul Sănătății are în vedere și alte măsuri: testarea rapidă pentru TB a unui număr de 15.000 persoane din grupurile la risc, precum și asigurarea tratamentului și a suportului psihologic și social pentru un număr de 600 bolnavi TB MDR/XDR în cadrul unui proiect cu finanațare norvegiană al cărui buget este de 10.000.000 Euro; instruirea unui număr de 1.320 medici pneumologi și asistente medicale din rețeaua de pneumoftiziologie, precum și medici de medicină de familie în cadrul unui proiect finanțat din fonduri structurale – ,,Îmbunătățirea capacității tehnice a profesioniștilor în identificarea, diagnosticul și tratamentul TB și a bolilor pulmonare’’ în valoare de 3.000.000 Euro; depistarea activă a TB și TB latentă prin screening-ul unui număr de 75.000 persoane din grupurile la risc (homeless, consumatori droguri injectabile, persoane aflate în detenție, populația din mediul rural cu acces scăzut la servicii de sănătate), furnizarea de suport social, psihologic, peer-suport și subvenții pentru creșterea aderenței la tratament pentru 15.000 pacienți în cadrul altui proiect finanțat din fonduri structurale în valoare de 15.000.000 Euro; accesarea unui grant de tranziție din partea Fondului Global de luptă împotriva HIV/SIDA, TB și Malariei pentru a înlesni preluarea și implementarea în cadrul Programului Național a intervențiilor și serviciilor finanțate până în prezent de Fondul Global.
Geanina NICORESCU