Pentru o viață sănătoasă, o economie durabilă și un viitor sigur, întoarceți pagina și votați poziția 7 pe buletinul de vot – Partidul Ecologist Român

            Candidatul Partidului Ecologist Român la Camera Deputaților în colegiul 6, dl. Ioan Crîșmariu s-a aflat ieri în mijlocul alegătorilor prezenţi la târgul agricol săptămânal din comuna Girov. El a fost însoțit de colegii săi de partid, candidați în celelalte colegii de deputați și senatori. Împreună au discutat cu oamenii, le-au ascultat problemele și le-au oferit soluții concrete pentru rezolvarea acestora.

            Rep.: Ce concluzii ați tras în urma discuțiilor cu cetățenii cu care v-ați întâlnit?

            Ioan Crîşmariu: Oamenii au fost deschiși spre discuții și mulți dintre ei au salutat ideologia ecologistă. Am constatat, însă, cu stupoare, că oamenii nu cunosc atribuțiile parlamentarilor. Mulți dintre oameni mi s-au plâns de probleme care țin de administrația locală. Ei trebuie să conștientizeze că rolul parlamentarului este acela de a propune și a adopta legi care să creeze mediul propice pentru o dezvoltare durabilă.  A avea canalizare, alimentare cu apă și drumuri asfaltate ar trebui să fie o situație normală, nu doar o unealtă de manipulare electorală. Deputații și senatorii trebuie să se ocupe de crearea condițiilor pentru formarea locurilor de muncă, pentru încurajarea agriculturii, pentru susținerea micilor întreprinzători.

            Rep.: Haideți să discutăm un pic despre o problemă care ține atât de latura economică dar și de cea socială: forța de muncă.

            I.C.: Într-adevăr, forța de muncă este un aspect cu ramificații multiple. Sunt multe direcții în care trebuie acționat. Trebuie create locuri de muncă pentru a reduce rata șomajului, dar trebuie ținut cont și de faptul că, în mediul rural, populația este îmbătrânită, mulți săteni fiind în pragul pensionării sau chiar la pensie. Cum natalitatea a scăzut vertiginos în ultimii ani, iar mare parte din populația tânără este plecată în străinătate, este imperios necesar să acționăm, pe de o parte la încurajarea natalității și pe de cealaltă parte readucerea în satele românești a celor care au plecat. Ori, acest lucru se poate întâmpla doar dacă reușim să avem un mediu economic stabil și să le oferim siguranța zile de mâine.  Din nefericire, majoritatea familiilor tinere, înainte de a avea un copil se întreabă dacă o să aibă ce să-i dea de mâncare, dacă o să poată să îi asigure o educație sau o dezvoltare corespunzătoare, pentru că nu au certitudinea unui venit stabil și peste un an, doi, trei sau cinci.

            Rep.: Suntem în secolul tehnologiei și cu toate acestea, țăranul român încă face agricultură după modele arhaice. Cum se împacă ideologia ecologistă cu progresul tehnologic?

            I.C.: Cred că asta este una din marile confuzii cu care ne confruntăm. Ecologia nu respinge progresul tehnologic, ecologia susține apariția noilor tehnologii care, pe lângă faptul că ne ajută să producem mai mult, mai repede și mai bine, ne ajută și să protejăm resursele naturale. Ecologiștii nu militează împotriva dezvoltării, ci împotriva risipei. Pentru a asigura o dezvoltare durabilă sunt de luat în seamă eficienţa economică şi echitatea. Pentru aceasta este necesar ca generaţiile viitoare să posede cel puţin acelaşi potenţial productiv cu cel actual. Înseamnă că generaţia actuală trebuie să lase generaţiei viitoare un stoc de bunuri, care să nu fie mai mic decât cel moştenit de ea însăşi. Și veți vedea că aceste concept este în asentimetul întregii Comunități Europene, din care facem parte. Ca să vă dau un exemplu concret, voi face referire la problema pădurilor. Toți cred că ecologiștii sunt împotriva tăierii pădurilor. Greșit! Ecologiștii sunt împotriva defrișărilor iraționale, fără a asigura refacerea fondului forestier. Putem beneficia în continuare de resursele pădurii dacă adoptăm o strategie de tăiere controlată și dacă acordăm atenția cuvenită reîmpăduririlor. Toți cei care se întreabă de ce este secetă, iar atunci când plouă avem parte de inundații, ar trebui să știe că principala cauză după schimbările climatice este defrișarea excesivă.

            Rep.: Ce gânduri vreți să împărtășiți alegătorilor dvs. și nu numai?

            I.C.: Doresc să le mulțumesc tuturor celor care și-au deschis sufletul și mintea pentru a accepta ideologia ecologistă, tuturor celor care au înțeles că trebuie să facem astăzi ceva pentru a exista un „mâine”. După cum s-a putut observa, campania noastră nu s-a axat pe promisiuni ci pe măsuri concrete, tangibile, care pot fi puse în practică în orice moment. Și pot să garantez că asta va fi politica Partidului Ecologist Român, bazată pe idei palpabile, construite pentru a servi cetățenilor țării. Mesajul meu pentru toți cei care au dreptul la vot în data de 9 decembrie este să nu își irosească votul. Veniți și hotărâți-vă viitorul! Gândiți-vă că aveți responsabilitatea de a decide și pentru cei care astăzi nu pot, iar mâine s-ar putea să vă judece. Pentru o viață sănătoasă, o economie durabilă și un viitor sigur, întoarceți pagina și votați poziția 7 pe buletinul de vot – Partidul Ecologist Român.