* Curtea de Apel Bacău a respins, ca nefondată, cererea Anei Zaharia
Ana Zaharia, femeia care este judecată pentru că și-ar fi ucis și tranșat soțul, a cerut judecătorilor ca procesul ei să se desfășoare la altă instanță din țară.
Cererea ei a fost judecată marți, 26 aprilie 2016, de Curtea de Apel Bacău, care a decis să-i respingă solicitarea, din cauză că nu a fost fondată temeinic. „În baza art. 74 C.p.p., respinge ca nefondată cererea de strămutare a cauzei înregistrată sub nr.865/103/2016 pe rolul Tribunalului Neamț, formulată de petenta Zaharia Ana. În baza art. 275 al.2 C.p.p. obligă petenta să plătească statului suma de 100 lei, cu titlu de cheltuielile judiciare. Definitivă“, spune dispozitivul sentinței.
În cererea ei de strămutare, Ana Zaharia nu a invocat motive ce țin de completul de la Tribunalul Neamț care o judecă, ori de intensa mediatizare a cazului care a avut ecouri ample în toată mass-media națională, audiovizuală și scrisă sau de alte motive de ordin personal, legal, care de regulă sunt aduse în discuție în astfel de situații. Argumentele supuse atenției magistraților băcăuani rămân, deocamdată, la adăpostul dosarului. Conform ultimelor reguli adoptate de sistemul judiciar și potrivit răspunsului Curții de Apel Bacău remis redacției, „având în vedere prevederile art. 277 din Ghidul privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 482 din 1.06.2012, cu modificările și completările aduse prin Hotărârile Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 573 din 6.05.2014 și nr. 1376 din 17.12.2015, nu vă putem comunica motivele cererii de strămutare formulate de Z.A.“.
Chiar dacă aceste motive ar denota (doar) nevoia disperată de atenție a Anei Zaharia, intrată oarecum într-un con de umbră în ultima vreme după ce a fost „vedeta“ transmisiilor la ore de maximă audiență și chiar dacă nu ar afecta bunul mers al judecății, pe principiul prezumției de nevinovăție, poate este mai utilă ignorarea înșiruirii unor argumente pe care inculpata le-a invocat și pe care magistrații le-au stabilit a fi nefondate.
Anterior, inculpata a recuzat și completul de la Neamț, în speță judecătorul de complet, iar cererea i-a fost respinsă, ca neîntemeiată. Cert este că procesul în care Ana Zaharia, 64 de ani, din Roman, este acuzată de omor calificat și profanare de cadavre și morminte continuă la Tribunalul Neamț. Trimisă în judecată pe 10 martie 2016, instanța a soluționat cererile din camera preliminară și în data de 13 aprilie 2016 a constatat legalitatea probelor, a actelor de urmărire penală și a sesizării instanței și a decis începerea judecății.
Fosta profesoară, cu antecedente penale, este acuzată că și-ar fi ucis și tranșat soțul, colonelul în rezervă Gheorghe Zaharia (69 de ani), iar în noaptea de 14 spre 15 septembrie 2015 a transportat bucăți din cadavru în trei saci de plastic de la Roman până la Târgu Frumos (Iași) pentru a-i arunca la gunoi. Când a fost prinsă de polițiști, femeia a spus că nu știe ce este cu acei saci, că a adormit în microbuz și s-a trezit cu ei la picioare. Varianta a picat în urma confruntării cu imaginile de pe camerele de supraveghere. Mai reamintim că anchetatorii nu au găsit organele interne și organul sexual al victimei, iar capul a fost descoperit ascuns într-o găleată și acoperit cu cârpe, în debaraua garsonierei familiei Zaharia, din Roman. (C.I.)