Pensionara care și-a tranșat soțul a fost trimisă în judecată

Zaharia, Ana, transat sotParchetul Neamț a încheiat ancheta și a decis trimiterea în judecată a romașcanei Ana Zaharia, acuzată de uciderea și tranșarea soțului. Dosarul este pe rolul Tribunalului Neamț și intră mai întâi în cameră preliminară, fază în care inculpata poate, conform legii penale, contesta probele adunate de procuror și modul cum au fost administrate în cursul urmăririi penale.

Ana Zaharia, de 64 de ani, fostă profesoară, a îngrozit în toamna anului trecut pe vecinii ei și pe locuitorii din Târgu Frumos, acolo unde a fost surprinsă de polițiștii ieșeni cu trei saci în care erau bucățile tăiate dintr-un corp, pe care femeia voia să-i arunce la gunoi. Inclusiv anchetatorii au rămas uimiți în momentul când, luată la întrebări, femeia a răspuns că nu știe ce e cu ea. Ori cu sacii.

Ulterior, criminaliștii nemțeni au refăcut traseul ei din noaptea de 14 spre 15 septembrie 2015 nu pe baza declarațiilor suspectei, care au fost mai mult decât laconice, ci din cercetări în teren și din declarațiile celor care au transportat-o de la Roman la Iași (șoferul de microbuz, un taximetrist) plus din imaginile unor camere de supraveghere de pe traseu. Bucățile din cadavrul soțului au fost transportate la morgă, dar în lipsa organelor interne medicilor legiști le-a fost imposibil să stabilească ceva concret legat de cauza morții, fiind necesare examene histopatologice amănunțite și de durată.

Între timp, anchetatorii au răscolit garsoniera soților Zaharia și în debara, într-o găleată curată, au găsit capul colonelului în rezervă Gheorghe Zaharia (69 de ani), acoperit de niște prosoape. Iar printre gunoaie și tot felul de hârtii și resturi menajere, o sumă importantă de bani, 68.000 lei, pe care inculpata i-ar fi obținut din vânzarea unui imobil de la Horia. Descoperirea capului victimei a mai clarificat o parte din semnele de întrebare, medicii legiști stabilind că victima a fost lovită în zona capului, trei urme de lovituri fiind descoperite la necropsie.

Ana Zaharia nu a recunoscut acuzațiile, a furnizat foarte puține date ajutătoare în anchetă, a fost la un moment dat în greva foamei în perioada când cerea să fie eliberată din arest, iar la expertizele psihiatrice nu a avut un comportament concludent, legiștii concluzionând că are discernământul diminuat.

Sora colonelului are pretenții de despăgubiri de la cea care este acuzată de omor și profanare de cadavre, suma urmând a fi precizată la primul termen al procesului. Până atunci, Tribunalul a instituit sechestrul asigurător asupra sumei de 50.000 de lei și a decis ca Ana Zaharia să primească restul din banii găsiți de anchetatori în garsoniera ei din Roman. Sora colonelului nu vedea cu ochi buni căsătoria acestuia cu Ana, care a avut loc în urmă cu 13 ani, mai ales că între timp fratele ei se schimbase mult și în ultimii ani se vedeau și își vorbeau destul de rar. (C.I.)