Penalităţi mai mici, la fondurile europene

bani europeni

*Reducerea  este  de la 2 la 0,5 la sută!

Semnarea finanţărilor pentru proiectele realizate cu fonduri europene implică respectarea cu stricteţe a termenelor de execuţie ale lucrărilor de investiţii, clar stipulate în contractul de finanţare. Ieşirea din grafic atrage, automat,  penalizarea beneficarului de fonduri europene. Chiar dacă întârzierile n-au apărut  din vina  sa! Vinovat ori nu, beneficarul este bun de plată în astfel de situaţii. Penaliziarea este de 2 la sută. Sau era! Anul trecut, în vară, s-a aprobat reducerea procentului de penalizare de la 2 la sută la doar 0,5 la sută. Reducere care se aplica atunci doar la investiţiile din sectorul public, unde şi valoarea proiectelor era foarte mare. La nivelul judeţeului este aprobată finanţarea pentru 21 de proiecte integrate în valoare de câte 2,5 milioane euro fiecare. Multe din aceste aceste proiecte erau cu  lucrările ieşite din graficele de execuţie, motiv pentru care li s-au aplicat penalizări. Fiind vorba de sume mari,  penalizările erau şi ele pe măsură.  Motive de întârziere erau multe. Ele apăreau din din chiar momentul licitaţiilor, care erau imediat contestate. Până la soluţionarea contestaţiilor trecea timp nu glumă! Au fost situaţii când soluţionarea contestaţiilor au durat ani buni. Cum a fost cazul proiectelor integrate din comunele Stăniţa şi Secuieni. Bunăoră, la comuna Secuieni, contestaţia a fost soluţionată abia după 3 ani! Când se trecea de acest hop, apăreau altele, generate de firmele de construcţii care au tărăgănat lucrările luni şi chiar ani de zile.

Dar nici investiţiile din sectorul privat nu au fost scutite de astfel de necazuri.  Au avut  şi ele parte de constestarea licitaţiilor, de executuarea lucrărilor de investiţii în „pas de melc”. Luna această, printr-un ordin al Ministerului Agriculturii, s-a aprobat  diminuarea penalizărilor şi la proiectele eorupene implementate de beneficiari privaţi. Reducerea este tot de la 2 a sută la 0,5 la sută.

Chiar dacă a apărut ceva mai târziu, măsura este bine venită. Asta pentru că şi în sectorul privat sunt în derulare investiţii realizate cu bani europeni. Multe înregistrând întârzieri mari faţă de termenele din graficele de execuţie, stipulate în contractele de finanţare. Chiar dacă e vor de sume mai mici în cazul investiţiilor din sectorul privat, penalizările aplicate înseamnă tot bani irosiţi. Măsura este benefică beneficiarilor privaţi de fonduri europene, pentru investiţii pe bani europeni se vor derula până pe 31 decembrie 2015. Adică încă vreo 2 ani!

Tina CONDREA