Pelerinaj cu 12 răniţi

* Un microbuz de Vrancea s-a zdobit de un capăt de podeţ la Topoliţa

* Printre victime se află un fost magistrat şi un angajat al consiliului judeţean

Pelerinajul unui grup de vrânceni s-a sfârşit la spital, în noaptea de duminică spre luni. Din cauza ceţii şi a vitezei şoferul care conducea microbuzul, cu care oamenii călătoriseră pe la mănăstiri şi se duceau spre casă, a ratat o curbă din localitatea Topoliţa, comuna Grumăzeşti, şi a intrat într-un capăt de podeţ din beton. Impactul a fost atât de puternic încât podeţul s-a rupt şi bucăţi mari au fost dislocate. Bubuitura i-a scos din case pe localnici. Care mai de care a sunat la 112 spunând un alt număr de răniţi. Mai multe echipaje de ambulanţă, poliţie şi pompieri s-au dus la locul accidentului şi au constatat că din cei 12 ocupanţi ai maşinii nici unul nu era întreg, iar 4 rămăseseră încarceraţi.

”Salvatorii au ajuns la locul intervenţiei în doar 4 minute de la primirea apelului, deplasându-se  cu două autospeciale prevăzute cu module de descarcerare, aflate în dotarea Detaşamentului de Pompieri Târgu Neamţ”, a declarat căpitanul Iulian Jugan, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ. ”De asemenea, având în vedere numărul mare de victime, la faţa locului a fost trimis în sprijin şi echipajul SMURD din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ. Pentru scoaterea celor 4 persoane, echipajele au dus o luptă contra cronometru, fiind necesară tăierea şi îndepărtarea unor elemente de caroserie. Victimele au suferite traumatisme, fracturi şi plăgi, toate beneficiind de acordarea primului ajutor calificat şi transportulla Centrulde Primiri Urgenţe al Spitalului Orăşenesc Târgu Neamţ”.

Şi Serviciul de Ambulanţă a intrat în alertă şi a raportat imediat accidentul la Bucureşti. „După ce am fost anunţaţi despre producerea accidentului am anunţat, conform protocolului, Centrul de Operaţiuni din cadrul Ministerul Sănătăţii”, ne-a declarat dr. Letiţia Damoc, şefa Serviciului de Ambulanţă Neamţ. ”Întregul efectiv al staţiei de ambulanţă de la Târgu Neamţ a fost mobilizat pentru a le acorda primul ajutor victimelor şi chiar a trebuit să chemăm de acasă câţiva ambulanţieri şi asistenţi medicali. Din fericire nici unul dintre pacienţi nu a avut nevoie de medic, în condiţiile în care la Târgu Neamţ, se ştie, nu avem un doctor. Toate cele 12 victime ale accidentului au primit primul ajutor şi au fost transportate, iniţial, la Spitalul orăşenesc Târgu Neamţ, iar de acolo, 5 dintre ele, care prezentau fracturi şi necesitau intervenţii chirurgicale, au fost transportate la spitalul judeţean. Unii dintre pacienţi au solicitat transferul la spitalul din Focşani, deşi la Piatra Neamţ avem un spital de acelaşi nivel de competenţă. Drept urmare, transferul s-a făcut pe bază de semnătură, contracost, fiind considerat la cerere”.

Cel mai uşor a scăpat şoferul Ion B. (52 de ani) din Focşani, care avea doar câteva plăgi. Şase dintre pasagere au fost încadrate în categoria răniţilor grav, pentru că aveau fracturi la mâini şi la picioare, plus traumatisme prin strivire şi contuzii. Restul pelerinilor, printre care se numără un angajat al Consiliului Judeţean Vrancea şi un fost magistrat, au fost diagnosticaţi cu plăgi superficiale, traumatisme uşoare şi excoriaţii.

”Ceaţa, viteza şi faptul că şoferul nu cunoştea traseul au concurat la producerea accidentului”, a declarat comisarul şef Cezar Asandei, şeful Poliţiei Rutiere Neamţ. ”În microbuz erau şoferul, soţia lui, rude şi prieteni de-ai lor. Fuseseră la câteva mănăstiri din Suceava şi din Neamţ şi se întorceau acasă. Şoferul avea experienţă şi nu băuse, aşa că până la urmă a fost un ghinion”.