PEDOFILIA ȘI VIOLUL, DIN NOU, PE MASA DEPUTAȚILOR NEMȚENI

Nici un parlamentar nemțean nu a semnat iniţiativa legislativă care vizează castrarea chimică a persoanelor care au săvârşit infracţiuni de agresiune sexuală asupra minorilor sau urmate de moartea victimei, și care se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor (for decizional, după ce a trecut de Senat).

Inițiativa nu este nouă: în legislatura trecută, unul din cei care au promovat o astfel de propunere era apreciatul doctor nemțean Stelian Ghiță, pe atunci deputat PDL. El a motivat medical soluția castrării chimice, ca fiind singura pentru stoparea recidivei. Legea a fost repinsă pe motiv de (ne)constituționalitate, cu doza de ipocrizie aferentă, aceea de încadrare în drepturile omului, în speță, agresorului, cu riscul de a uita de drepturile victimei și a potențialelor victime.

Senatorul Ioan Chelaru s-a exprimat clar că ar fi vorba de un abuz, o opinie bine filtrată juridic, fără a fi urmată, însă, de soluții clare. Asta, în timp ce mai multe țări, cu democrație stabilă, ca Germania, Franta, Polonia, Danemarca sau chiar Rusia, au permis castrarea chimică, fapt pentru care recidiva a fost considerabil redusă dupa implementarea unor acte normative care permit această soluție.

Chiar dacă nu au semnat această propunere, deputații nemțeni, pe masa cărora se află acum proiectul de lege, nu exclud posibilitatea de a o vota.
”Ne referim la combaterea şi prevenirea actelor cu caracter pedofil şi a infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale ale persoanelor, fie ele bărbați sau femei”, a spus deputatul UNPR Constantin Moisii. ”Așa cum a fost întocmit de colegii mei, el prevede că făptuitorul acestor infracţiuni poate fi obligat să urmeze tratamentul de castrare chimică. Rețineți, nu este vorba de o obligație, de forță, ci de acceptare. Cei care acceptă şi urmează acest tratament de castrare chimică vor beneficia de reducerea la jumătate a limitelor speciale ale pedepsei”, a precizat Moisii, care a adăugat: ”Nici un parlamentar nu va fi total eliberat de presiunea conștiinței că este părinte și că dacă li s-ar întâmpla ceva copiilor săi ar merge dincolo de castrarea chimică, dar trebuie să ne gândim că o singură eroare este suficientă ca legea să nu fie bună. Dacă se întâmplă o eroare judiciară? Pe de altă parte, Uniunea Euroepană a lăsat la latitudinea țărilor membre să aleagă legea cea mai bună. Suntem bulversați cu toții de cazul Vaslui, foarte recent, dar dacă, să spunem, castrarea chimică ar fi soluția pentru stoparea recidivei, sunt de acord, mai ales că agresorul își dă acordul pentru asta”.

Potrivit expunerii de motive a proiectului, iniţiatorii consideră că „prin măsura de castrare chimică se înţelege inhibarea pornirilor sexuale prin metode chimice a condamnatului găsit vinovat de abuz sexual asupra unui copil minor, în scopul prevenirii unei recidive”.
O opinie interesantă are deputatul PC, Cătălin Drăgușanu. El a precizat că nu a citit proiectul de lege (care intră pe ordinea de zi mai târziu), și că soluția este parțială. Tânărul parlamentar PC , ca de altfel, și colegii săi de la alte partide, și-a luat rezerva unor declarații tranșante până la analiza proiectului de lege, dar a disociat comportamentul sexual agresiv de cel psihic: ”Nu știu dacă această măsură va elimina cu totul abuzul psihic și dacă nu va recidiva în alt fel”, a spus Drăgușanu.

„Castrarea chimică este reversibilă şi constă în administrarea unor medicamente ce reduc nivelul testosteronului, inhibând astfel dorinţele sexuale, drept urmare, este redus libidoul şi dispar fanteziile deviante ce duc la abuzul minorilor”, precizează iniţiatorii.

Deputatul Ioan Munteanu, care a spus din start că o astfel de inițiativă a fost respinsă de Camera Deputaților în legislatura trecută, a fost atent la orice declarație, și, ca de obicei, a punctat obiectiv: ”Aș putea să mă arunc într-un discurs populist, să spun că da, este cea mai bună soluție, dar până nu voi citi cuvânt cu literă proiectul de lege, nu mă voi hazarda la un verdict. Ipotetic vorbind, repet, nu din postura parlamentarului care votează – ori nu – o lege, eu i-aș aduna pe toți într-un țarc, și i-aș lăsa acolo, între ei. Numai că nu e așa. Din câte știu, este o soluție care poate fi acceptată de agresor. Cu asta sunt de acord”.

Deputatul Vlad Marcoci, președintele executiv al PSD Neamț, este de părere că România, cu o legislație blândă în acest domeniu, poate atrage infractorii altor țări: ”Clemența mea este zero asupra acestor fapte! Rețineți, vin din alte țări în țară și spun, hai în România, că aici legislația este blândă. Și așa se formează grupuri infracționale, bine puse la punct, infracțiuni continuate de pedofilie sau alte agresiuni sexuale. Voi vot legea, așa cum este ea propusă!”

Mariana OLTEAN TUDOSE