Pe urmele lui George Enescu, la Piatra Neamț

enescu Astăzi se împlinesc 134 de ani de la nașterea marelui compozitor și interpret.

George Enescu a susținut numeroase recitaluri la Teatrul Comunal din Piatra Neamț.

Renumitul violonist a alinat și suferința soldaților răniți din spitalele militare de la Piatra Neamț, Târgu Neamț, Roman și Bicaz.

Astăzi se împlinesc 134 de ani de la nașterea lui George Enescu, cel mai important muzician român din toate timpurile și „unul dintre cei mai autentici reprezentanți ai sufletului românesc în întreaga lume“, după cum îl numea Camil Petrescu.

George Enescu s-a născut la 19 august 1881, la Liveni-Vârnav, în județul Botoșani. Compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor, Enescu este cunoscut în întreaga lume prin celebra „Rapsodie română“, dar și prin Suitele orchestrale, cele trei Simfonii și opera  „Oedip“.

În postura de violonist, Enescu i-a încântat și pe melomanii pietreni, în anii interbelici, când a concertat în orașul de la poalele Pietricicăi. Astfel, între anii 1921-1936, Enescu a susținut nu mai puțin de cinci concerte la Piatra Neamț, după cum aflăm din „Istoria monografică a orașului Piatra Neamț“, semnată de preotul Gheorghe Verșescu.

La Piatra Neamț, acompaniat de pianistul Ionel Gherea

În fondul documentar al Bibliotecii „G.T. Kirileanu“ din Piatra Neamț se află inventariat programul concertului susținut la 12 noiembrie 1936 de George Enescu pentru publicul pietrean. „Programul de sală poartă pe prima pagină portretul celebrului muzician și semnătura sa autografă. În interior, se află o fotografie a casei părintești din Liveni și o scurtă notiță biografică. Cu prilejul concertelor de la Piatra Neamț, George Enescu, acompaniat de pianistul Ionel Gherea (fiul lui C. Dobrogeanu Gherea) a interpretat „Sonata în mi minor“ întâi și a doua de J.S. Bach, «Introduction» și «Rondo Capricioso» de Saint-Saens, «Poema» de Chausson și «Tzigane» de Maurice Ravel. Din păcate, arhivele și fondurile noastre documentare nu păstrează presa noastră locală din acea perioadă, astfel încât ecourile concertului susținut la Piatra Neamț de George Enescu ne sunt încă necunoscute. Faptul nu ne împiedică să considerăm însă întâlnirea melomanilor pietreni cu primul muzician al țării drept o revelație. Astăzi, când întreg poporul sărbătorește cea de-a 90-a aniversare a ilustrului muzician, semnalăm și noi trecerea sa prin Piatra Neamț ca o cinstire postumă adusă numelui său“, spunea criticul de artă Valentin Ciucă în articolul „Concertele lui George Enescu la Piatra Neamț“, apărut în ziarul „Ceahlăul“, ediția din 14 august 1971.

Recital la Teatrul Comunal, în 1930

Atașamentul lui Enescu față de urbea Pietrei a rămas consemnat și în arhivele nemțene, respectiv în fondul Societatea Compozitorilor Români, dosarul 5/1930, filele 10 și 11, unde se consemnează că, în 1930, în ziua de 10 decembrie, George Enescu a concertat în sala Teatrului de la poalele Pietricicăi. Amintita societate cerea, prin adresa nr. 5842 din 3 decembrie 1930, agentului central din Piatra Neamț să ia toate măsurile pentru buna desfășurare a concertului.

„Din nefericire, nu deținem alte date despre evenimentul muzical din orașul de la poalele Pietricicăi: afișe, program, manifestări etc. În schimb, aflăm din fondul documentar J.D. Matasă că Enescu «a avut la Piatra Neamț două familii de melomani, prieteni cu el: D. Apostolidi, președintele tribunalului și Constantin Vorel, savantul farmacist. Atunci când venea în orașul nostru, găzduia la una din aceste familii“, precizează prof. Gheorghe Radu, de la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț, fost director la Arhivele Naționale, filiala Neamț.

Concerte la căpătâiul soldaților răniți

În județul Neamț, Enescu a concertat și la capul soldaților răniți, aflați în spitalele militare de la Piatra Neamț, Târgu Neamț, Roman, Bicaz, dar și în alte localități nemțene. De asemenea, potrivit documentelor de arhivă, Enescu a concertat în sălile Teatrului Comunal de nenumărate ori, pentru melomanii de la poalele Pietricicăi.

„Ne-a rămas și o informație hazlie. Circula zvonul, printre locuitorii urbei, că maestrul muzicii românești frecventa, atunci când poposea la Piatra Neamț, localul «La Bucluc». Localul era vestit prin vinul cel mai bun, brânza de putină, carnea în felii și cașul. Acest faimos local se afla lângă piața din centrul orașului și era frecventat de lumea subțire a localității și chiar din altă parte a țării. Totuși, din informațiile deținute, reiese că maestrul nu s-ar fi dus singur să mănânce pastramă și să bea vin, fiind însoțit și de gazdele lui“, adaugă prof. Gheorghe Radu.

George Enescu s-a stins din viață la Paris, în noapte de 4 spre 5 mai 1955, singur, părăsit de cei dragi și sărac. Trupul său odihnește în cimitirul parizian „Pere Lachaise“.

Memoria marelui muzician român este cinstită prin intermediul Festivalului Internațional „George Enescu“, ajuns anul acesta la cea de-a XXII-a ediție.

Irina NASTASIU