Unul dintre cele mai frumoase locuri din Moldova, cetatea dacică Petrodava, aflată la doar patru kilometri ce centrul orașului Piatra Neamț, ascunde mistere străvechi ale unei civilizaţii geto-dacice. Ca să ajungeți la amplasamentul vechii cetăţi, trebuie să traversaţi Bistriţa peste podul de la „Căprioara”, iar apoi să urmaţi drumul în amonte. Treceţi de ştrand, treceţi de barajul lacului Bâtca Doamnei şi intraţi în satul Doamna.
După clădirea vechii şcoli, un drum neasfaltat dinspre dreapta vă poartă într-o urcare uşoară deasupra satului. După ce drumul se termină, porniţi în urcuş abrupt pe treptele unei vechi scări de piatră, apoi spre stânga pe o muchie îngustă până ajungeţi în zona unde a fost odată poarta cetăţii. De aici, aveţi o privelişte unică asupra Văii Bistriţei, Ceahlăului şi a oraşului Piatra Neamţ. La o privire atentă împrejurul platoului din vârful muntelui se văd urmele zidurilor de apărare care înconjurau cetatea.
În lucrarea „Geographia” a lui Ptolemeu, Petrodava este al optulea oraş (cetate) din Dacia, din cele 43 enumerate de acesta. Săpăturile arheologice efectuate în zonă arată că respectiva aşezare era locuită cu 5.000 – 6.000 de ani înainte de vremurile noastre, numeroasele relicve din cultura Cucuteni găsite întărind acest lucru. Respectivele săpături au fost, mai apoi, acoperite cu pământ pentru conservare.
După ce coborâţi de pe dealul cetăţii, vă recomandăm să continuaţi plimbarea prin satul Doamna. Veţi descoperi case tradiţionale cu arhitectură specifică zonei şi farmecul unui sat de altădată. Ieşirea din sat vă va purta pe un drum care trece printr-o zonă pitorească; poienile magice te îmbie să faci un popas pentru a admira frumuseţea zonei.
Traseul este destul de uşor, cu mai multe serpentine şi pante domoale care pot fi străbătute cu uşurinţă şi cu bicicleta.
Se mai poate ajunge de aici la aşezarea lipovenească de rit vechi „Sfântul Cuvios Paisie”, cunoscută în zonă şi ca Schitul Bahrin. Este o locaţie deosebită cu o mică bisericuţă din bârne, cu micile chilii dimprejur tot din trunchiuri de copaci; o mică bijuterie de lemn puţin vizitată şi cunoscută. Dacă reuşiţi să fiţi acceptaţi la una din slujbele de noapte din mica Biserică, slujba defăşurată în limba slavonă şi doar la lumina lumânărilor (schitul neavând curent electric) vă va face să simţiţi o întoarcere în timp care aduce mare linişte sufletească.
Vizitaţi Valea Doamnei! Veţi descoperi şi alte nestemate care îi fac pe cei care au ajuns în zonă să revină mereu.
Cele două-trei pensiuni din sat oferă bune condiţii de cazare şi masă, oamenii din zonă fiind foarte primitori. Cum ar putea să fie altfel? Sunteţi în Moldova!
Schitul Bahrin – schit construit după 1990 de Comunitatea Ruşilor Lipoveni din Piatra Neamţ. Pentru a ajunge la el accesul se face din DN 15 prin Piatra Neamţ – Pod Căprioara – Sat Bâtca Doamnei – Drum forestier (DF) axial Pârâul Doamnei – DF Bahrin – DF Schit Bahrin. Se poate urca cu o maşină cu garda la sol ceva mai mare chiar pînă la poartă, sau, se lasă aproximativ 1 km mai jos la bariera care limitează accesul spre continuarea DF Bahrin.
Schitul de rit ortodox vechi, este micuţ dar cochet şi aşezat într-o zonă destul de liniştită. Atenţie mare, călugării sunt foarte stricţi cu vestimentaţia eventualilor vizitatori şi, din păcate nu par prea doritori de vizite. Aveţi grijă să puneţi în rucsac o pereche de pantaloni lungi şi o cămaşă pentru sexul masculin, precum şi inevitabilul batic alături de 1 fustă etc… pentru sexul feminin, altfel riscaţi să faceţi drumul degeaba.
Ana Fermeşanu