Pe hârtie, lucrările de igienizare în şcoli sunt aproape gata

unitati* 46 de unităţi nu au autorizaţie sanitară de funcţionare

Echipa managerială a Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ chipa managerială a ISJ Neamţ a centralizat informaţiile primite din teritoriu privind stadiul de pregătire a unităţilor şcolare pentru deschiderea noului an şcolar 2014-2015. Din informările realizate de conducerile de şcoli rezultă că lucrările de igienizare şi de reparaţii curente sunt în curs de finalizare în peste 90% dintre unităţile şcolare, procentele de realizare a acestor lucrări sunt între 80% şi 100%. Lucrările de reparaţii curente se realizează, în cea mai mare parte, cu resurse proprii  ale unităţilor de învăţământ, respectiv cu muncitori de întreţinere, administratori, personal de îngrijire. De asemenea, potrivit informărilor transmise de conducerera fiecărei unitate, în toate şcolile s-au realizat, în vacanţa de vară, lucrări de reparaţie a mobilierului, de estetizare a spaţiilor de învăţământ, de asigurare a funcţionalităţii unor utilităţi precum centralele termice ori sobele. Aceste tipuri de lucrări sunt finalizate sau în curs de finalizare în cele mai multe dintre unităţile şcolare, termenul pe care şi l-au asumat conducerile de şcoli pentru a finaliza aceste activităţi fiind de 14.09.2014.

„Din fonduri proprii şi cu materiale primite de la primării s-au realizat reparaţii interioare şi exterioare, s-au amenajat terenurile de sport, s-au reparat gardurile, s-au amenajat spaţiile verzi. În toate unităţile de învăţământ există spaţii amenajate corespunzător pentru funcţionarea claselor pregătitoare. De asemenea, conducerile de şcoli au stabilit locaţiile spaţiilor în care vor fi şcolarizaţi elevii de la clasa pregătitoare în conformitate cu standardele specifice în domeniu. Directorii unor şcoli în care s-a mărit numărul de clase pregătitoare au făcut demersuri pentru achiziţionarea mobilierului specific funcţionării clasei pregătitoare, iar o parte dintre aceste şcoli au primit deja mobilierul contractat”, ne-a declarat inspectorul general şcolar Viorel Stan.

 

* Doar 224 de şcoli au combustibil suficient pentru iarnă

 

Din informările primite de ISJ Neamţ până la această dată rezultă că majoritatea şcolilor şi grădiniţelor verificate sunt pregătite pentru sezonul rece şi dispun de mijloacele de încălzire necesare. Astăzi, situaţia se prezintă astfel: 224 de şcoli au asigurat combustibilul în procente de 90-100%, iar celelalte şcoli au în stoc procente mai mici, dar există speranţe că se va finaliză aprovizionarea cu combustibil în timp util.

În ceea ce priveşte autoriarea sanitară a unităţilor de învăţământ, din cele 256 de unităţi şcolare (cu personalitate juridică, structuri ale şcolilor cu personalitate juridică, grădiniţe, corpuri de clădire), 210 vor funcţiona cu autorizaţie sanitară, iar 46 nu au, până la această dată, autorizaţie sanitară de funcţionare. Principalele cauze pentru care nu au fost eliberate autorizaţiile sanitare de funcţionare sunt inexistenţa sursei de apă potabilă, a reţelei de canalizare şi starea generală a corpurilor de clădire.

În schimb, toate unităţile şcolare au asigurat spaţiile educaţionale necesare desfăşurării activităţilor instructiv – educative şi de dezvoltare a competenţelor elevilor prin amenajarea spaţiilor necesare în instruirea practică. La învăţământul profesional de zi de stat şi particular, la nivelul judeţului Neamţ s-au propus 25 de clase la învăţământul de masă şi 3 clase la învăţământul special. S-au înscris 599 de elevi şi după etapa a doua de ocupare au rămas 130 de locuri libere pentru etapa a treia. Procentul de ocupare la nivelul judeţului este de 81,5% faţă de media anuală de 66%.

 

* 38 de microbuze şcolare repartizate de MEN

 

„Transportul şcolar al elevilor a ajuns la nivel naţional şi inclusiv la nivelul judeţului Neamţ o necesitate, ştiut fiind faptul că natalitatea a scăzut în ultimii 15 ani, foarte multe unităţi şcolare au fost comasate, elevi mai puţini în unele comunităţi locale, distanţa mare între localităţi până la prima unitate şcolară unde trebuie să se deplaseze elevii pentru a participa la procesul instructiv-educativ.Pentru anul şcolar 2014-2015, judeţului Neamţ îi sunt repartizate un număr de 38 de microbuze în două serii repatizate astfel în prima serie, MEN a repartizat 16 microbuze din care 2 au fost preluate de la Bucureşti, 10 sunt găzduite în spaţiul instituţiei I.S.U.din lipsă de spaţiu în parcarea la ISJ) şi 4 microbuze vor veni în această perioadă, iar în etapa a doua sunt repartizate 22 de microbuze care vor fi distribuite în funcţie de nevoi şi necesităţi, conform solicitărilor unităţilor şcolare.

 

* Creşterea calităţii în educaţie

 

Programul „Şcoala de după şcoală” va fi continuat şi anul acesta. Potrivit conducerii ISJ Neamţ, se va proceda la introducerea acestui program la învăţământul primar, cu masa de prânz/pacheţel, pregătirea lecţiilor, etc.,conform metodologiei nr.5349/07.09.2011 care sprijină şi completează partea educaţională prin programul de pregătire a lecţiilor şi dezvoltă la elevi abilităţi şi competenţe de socializare prin participarea acestora la activităţi extracurriculare şi non-formale.

La nivelul judeţului Neamţ 13 unităţi şcolare implementează acest program, respectiv Şcoala Gimnazială „V. Alecsandri” Roman, Şcoala Gimnazială nr. 2 Piatra-Neamţ,  Şcoala Gimnazială nr. 5 Piatra-Neamţ, Şcoala Gimnazială nr. 8 Piatra-Neamţ, Şcoala Gimnazială nr. 11 Piatra-Neamţ, Şcoala Gimnazială „Daniela Cuciuc” Piatra-Neamţ, Şcoala Gimnazială „Costache Negri” Roman, Liceul Tehnologic „Ion Creangă” Pipirig, Liceul Tehnologic „Spiru Haret” Piatra-Neamţ, Liceul Tehnologic Vânători, Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Piatra-Neamţ, Şcoala Gimnazială „Constantin Panţiru” Grinţieş, Şcoala Gimnazială „Vasile Mitru” Taşca şi Şcoala Gimnazială Tupilaţi.

Implementarea proiectului „Fii voluntar în prima zi de şcoală” se va face în continuarea activităţilor de voluntariat dezvoltate de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Neamţ şi are drept scop promovarea voluntariatului în rândul inspectorilor şcolari, a reprezentanţilor comunităţii, a managerilor şi a cadrelor didactice din unităţile şcolare prin implicarea  acestora ca voluntari în organizarea acţiunilor de colectare de fonduri din care se vor achiziţiona „Trusoul şcolarului” (îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite şcolare, etc.) pentru copiii ce provin din familii defavorizate social.

„Ne propunem ca în acest an şcolar să dezvoltăm parteneriate de colaborare cu instituţii descentralizate din judeţ, Societăţi comeriale, Societăţi private, Fundaţii, Asociaţii, O.N.G.-uri, Trusturi media, persoane fizice, etc., care pot să sprijine copiii necăjiţi să frecventeze şcoala. Invităm potenţialii voluntari să ni se alăture în această campanie, şi, în prima zi de şcoală să păşească pragul sălii de clasă împreună cu un copil ce provine din familii defavorizate social, deoarece la nivelul judeţului sunt foarte mulţi copii care nu frecventează şcoală din cauza sărăciei, a lipsei de îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite, etc. Rugăm reprezentanţii Primăriilor, Consilierii judeţeni, locali de la nivelul comunităţii, reprezentanţii instituţiilor, etc, să ni se alăture la această campanie pentru a oferi copiilor necăjiţi „Trusoul şcolarului” în prima zi de scoală”, a subliniat inspectorul general şcolar prof.dr.Viorel Stan.

 

Geanina NICORESCU