Pe agenda primăriilor

 

Pânceşti: Comuna e în Neamţ, banii de grădiniţă vin… din Iaşi!

convorbire cu primarul Augustin Holmanu

Rep.: Sunteţi la un an din primul dumneavoastră mandat de primar. Să zicem, eu mă aflu la kilometru zero, adică la intrarea în comuna Pânceşti. Mai departe, unde mă duceţi ca să-mi demostraţi cât de bun gospodar aţi fost în acest timp. E drept, unul scurt, fără buget propriu…

Augustin Holmanu: Mergem până la kilometru 1, adică la un an distanţă de la învestirea mea în funcţia de primar. Am câte ceva de punctat. Mă refer la proiectele întocmite în această perioadă. Unul dintre ele se referă la asfaltarea a 4,5 km de drum, cel care leagă satele Holm şi Ciurea de centrul comunei. Proiect pentru care este aprobată finanţarea din fonduri guvernamentale. S-a semnat contractul de finanţare, s-a ţinut şi licitaţia, acum s-au făcut primele situaţii de lucrări. Aşteptăm să vină banii.

Rep.: Şcolile?

A.H.: Este cel de-al doilea domeniu în care avem promovat un proiect mai de anvergură. Proiect care vine să suplinească o deficienţă majoră: Nu avem grădiniţă! Asta în condiţiile în care sunt preşcolari pentru cel puţin 3 grupe. Nu avem o construcţie proprie pentru grădiniţă, activitatea se desfăşoară în spaţii improprii. Situaţie pentru care deja am găsit rezolvare. Am reuşit să integrez comuna Pânceşti în Grupul de Acţiune Locală (GAL) „Colinele Iaşului”. Suntem singura comună din Neamţ care este arondată la un GAL din alt judeţ, în speţă Iaşi. La GAL „Colinele Iaşului”, noi deja am depus  proiectul pentru construcţia unei grădiniţe, investiţie care se va realiza cu fonduri europene. Am primit srisoare de acreditare, urmează să semnez contractul de finanţare. Sper ca, din acest an, chiar să şi înceapă lucrările de construcţie. Poate că la primăvara viitoare copiii să se mute în casă nouă.

În comună avem două şcoli foarte bine dotate şi întreţinute, în satul de centru. Este şi meritul directoului de şcoală Constantin Chelariu, un bun administrator, care a menţinut şcolile în bună stare, sub toate aspectele. Şcoala Ciurea arată şi ea foarte bine, numai că începe să scadă numărul copiilor de vârstă şcolară.

Rep.: A mai rămas ceva din renumitele livezi de la Pânceşti?

A.H.: Livada fostului CAP este distrusă,  a fost lăsată în paragină. Terenul s-a retrocedat oamenilor, iar ei n-au mai întreţinut livada, ajungând acum în „stadiul” de fâneaţă. Era ca şi livada fostului IAS să aibă aceeaşi soartă. Terenul de acolo este al statului, fiind „prins în scripetele” ADS-ului. De vreo câţiva ani m-am „ţinut” de acea livadă, am făcut demersurile ca ea să fie cu adevărat scoasă la licitaţie. A cumpărat activele o firmă din Roman, care s-a şi apucat de investiţii acolo.  Au salvat cât s-a mai putut din acea livadă. Se creează astfel şi noi locuri de muncă în comuna noastră. Sunt mulţumit că am salvat vechea livadă a IAS-ului. Ce-a mai rămas din ea.

Rep.: Cum se lucrează terenurile agricole?

A.H.: Ca amplasamente, multe din ele sunt improprii agriculturii. Avem mai multe dealuri în comună, decât teren arabil. Sunt 3-4 asociaţii agricole care lucrează terenul. „Durerea” mea e că nici una nu are sediul social în comuna Pânceşti. Ar genera nişte locuri de muncă, ar mai fi de plătit şi impozite. În general, oamenii sunt mulţumiţi de ceea ce primesc pentru pământul arendat.

Tina CONDREA