Patrula de reciclare intră in actiune la Colegiul Tehnic Danubiana

patrulareciclarii2_resize

Patrula de Reciclare a Colegiului Tehnic Danubiana Roman s-a lansat vineri, 13 decembrie, în activităţile de educare şi antrenare a comunitătii la colectarea selectivă de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (pe scurt: DEEE). Lansarea programului educaţional de protecţie a mediului „Patrula de Reciclare” a avut loc la Colegiul Tehnic Danubiana, vineri în cadrul unei întâlniri la care au participat elevii, cadrele didactice din cadrul unităţii de învăţământ şi reprezentantul RoRec.

Activitatea a constat în prezentarea regulamentului oficial al programului „Patrula de reciclare” şi amenajarea unui colţ al DEEE-urilor în şcoală. „Pentru elevii colegiului, participarea la programul Patrula de Reciclare înseamnă implicare în protejarea mediului înconjurător, dar si dezvoltarea capacităţii de a lucra în echipă, de a atinge un obiectiv.

Astfel, ei învaţă cum trebuie să procedăm pentru a respecta legislaţia, cum putem contribui concret la recuperarea materialelor reutilizabile şi salva resursele naturale. La rândul lor, profesorii şi tinerii vor deveni ambasadorii acestui mesaj ecologic şi îi vor stimula pe membrii comunităţii să conştientizeze obligaţia de a colecta selectiv deşeurile de echipamente electrice şi electronice şi să înţeleagă care sunt factorii de risc la care ne expunem cu toţii printr-un comportament lipsit de responsabilitate în domeniu”, a spus pofesorul Ilie Boloca, directorul Colegiului Tehnic Danubiana.

Sub îndrumarea profesorului coordonator Beatrice Neagu şi cu sprijinul materialelor puse la dispoziţie de către Asociaţia RoRec, elevii vor concepe şi pune în practică, pe parcursul anului şcolar, diverse activităţi prin care să încurajeze obiceiul colectării responsabile a DEEE şi comportamentul responsabil faţă de mediu în comunitate.

Adriana Ioniţă, reprezentantul RoRec, a adresat un apel autorităţilor şi agenţilor economici pentru a  sprijini activitatea de reciclare. Aceştia au la dispoziţie mai multe mijloace, precum casarea DEEE, mobilizarea angajaţilor în vederea colectării în contul Patrulei. „Dacă instituţia sau firma deponentă precizează că predă deşeurile în urma acţiunilor de informare ale unei anumite unităţi de învăţământ, vom puncta respectiva unitate de învăţământ în clasamentul pentru cea mai activă Patrulă din judeţ. DEEE strânse de la agenţii economici şi populaţie se vor acumula la cantitatea colectată per judeţ, astfel încât să vă apropiaţi de obiectivul de 50g DEEE/locuitor şi să creşteţi sansele patrulelor din judeţul dumneavoastra la premiul naţional. Cu fiecare menţiune a unităţii dumneavoastră de învăţământ din partea deponenţilor, veţi acumula puncte în competiţia pentru cea mai activă Patrulă din judeţ”, a precizat Adriana Ionita, responsabilul pentru judeţul Neamţ al acestui proiect. Patrula de Reciclare, programul educativ al Asociaţiei Române pentru Reciclare RoRec este avizat de Ministerul Educatiei Naţionale şi se desfăşoară cu sprijinul inspectoratului şcolar. Patrula de Reciclare reuneşte la nivel naţional sute de profesori şi mii de elevi pentru care responsabilitatea faţă de mediu reprezintă un element important de conduită. Ei explică membrilor comunităţilor în care trăiesc de ce este importantă colectarea selectivă a deşeurilor de echipamente electrice si electronice.

Dan VASILIU