Patru pași pentru a pune bazele eradicării corupției

George Lazar*Fostul prefect George Lazăr propune soluții la îndemână pentru combaterea celei mai grave probleme ale societății noastre * Printre acestea se află și creșterea salariilor în administrație

S-ar părea că societatea română înțelege tot mai clar că problema corupției trebuie să își afle o soluționare grabnică, nu la nivel de voce a străzii, dar și prin așezările guvernamentale recente. Unul dintre primii care au semnalat gravitatea corupției și consecințele ei nefaste este fostul prefect George Lazăr. „Așa cum discutam și cu alte prilejuri, cea mai gravă problemă a societății noastre este corupția.Nu întâmplător și toate sondajele de opinie ne dau corupția ca fiind principala preocupare în rândul cetățenilor.

Acest flagel al corupției provoacă cel mai mare rău pentru societate și trebuie identificate, rapid, soluții ferme pentru combaterea și eradicarea fenomenului.

Pentru că, neaplicând soluții drastice, vom continua să ne zbatem în sărăcie și neputință, noi, cetățenii, dar și noi ca stat, ca administrație.

Soluțiile, din punctul meu de vedere, pot fi la îndemânăși depinde doar de cei care sunt for decizional astăzi în România să le punăîn practică.

Nu doar procurorii,nu doar specialiștii din DNA trebuie să lupte cu flagelul corupției, ci și statul român prin celelalte mecanisme și instituții pe care le are,prin pârghiile pe care le poate exercita din punct de vedere legislativ“, spune George Lazăr.

Mai mult, fostul prefect enunță patru pași care ar trebui să pună baze solide pentru combaterea și chiar eradicarea flagelului. „În accepțiunea mea, ca persoană cu o solidă pregătire juridică, dar și ca om care cunoaște bine ce înseamnă administrația, consider că trebuie să  se intervină pe câteva paliere în lupta împotriva corupției:

-dublarea limitelor și maximelor pedepselor pentru tot ce înseamnă fapte de corupție și asociate corupției. Pentru căaceia care săvârșesc astfel de fapte se vor gândi de doua ori daca vor să-și petreacă ani buni de zile în spatele gratiilor.Rigoarea legii și înăsprirea regimului sancționator duc, cu siguranță, la descurajarea comiterii unor astfel de infracțiuni.

-creșterea numărului de procurori și polițiști de judiciar bine pregătiți pe acest segment de infracționalitate, precum și dotări moderne.

– acordarea unor bugete serioase serviciilor care se ocupă, prin natura meseriei, de suportul pentru  combaterea infracțiunilor de corupție și a celor economice.

-din punct de vedere legislativ, consider că trebuie făcută o lege foarte clară a salarizării, în toate domeniile de activitate și care să facă obiectul unei convenții, a unui pact național, atât între partidele politice, cât și între asociații profesionale,sindicate, ONG-uri și societatea civilă, pentru a oferi, mai ales în administrație, o formă atractivă de venituri“, spune fostul prefect Lazăr.

Iar referirile la creșterea salariilor în administrație au în vedere atât administrația centrală, cât și cea locală. „Vorbesc despre administrație,fie ea centrală sau județeană-locală, pentru că aici sunt cheltuiți banii, aici apare de foarte multe ori și tentațiile de corupție.Sunt de principiul că nu poți plăti un primar, un președinte de CJ, consilierii cu salarii extrem de modeste în raport cu banii pe care îi au de gestionat într-un mandat.Nu ai cum sa-i dai unei astfel de persoane în administrație un buget de câteva milioane de euro pe an, dar în același timp să-l plătești cu maximum 10.000 de euro pe an șisă-i ceri să fie extrem de corect, să nu aibă tentații proaste,nelegale.Acești conducători, factori decidenți ai cheltuirii banilor în Romania,și vorbim de zeci de miliarde de euro pe an, trebuie plătiți bine, în raport cu bugetele pe care le au, pentru a nu mai exista această tentație a sifonarii banilor publici.

Apreciez că un om bine plătit,cu un salariu mare, din care își poate permite un trai mai mult decât decent, va fi mult mai puțin dispus la fapte de corupție și, coroborat cu dublarea pedepselor cu închisoare, probabil că vom avea cu mult mai puțini bani sifonați. Atunci vom găsi că drumurile construite sunt mult mai trainice și mai bune, nu se mai strică anual, că vor fi bani suficienți pentru investițiile în școli și spitale.Decât să pierzi din buget anual undeva între 10% și 20%,bani care se duc în corupție, mai bine cheltui 2-3% și mărești salariile,dar întărești și sistemul de reactive al autorităților, iar așa faci o economie de câteva miliarde de euro pe an la nivelul bugetului consolidate al statului“, apreciază George Lazăr.

Reducerea corupției va antrena drept consecință îmbunătățirea condițiilor generale de trai. „Surpriza frumoasă va fi că, prin reducerea corupție și crearea unei economii de ordinal miliardelor, vor fi atunci bani și pentru salarii ca afară, și pentru autostrăzi și infrastructurăși pentru finanțarea serioasăa sistemului medical și a celui de învățământ,și pentru multe alte lucruri.Asta ar putea reprezenta un început, o platformă de gândire pentru cei care au puterea de a schimba ceva,dacăși vor, bineînțeles“, a încheiat George Lazăr.

Irina ȘTEFĂNESCU