Patru noi cazuri de gripă porcină în județul Neamț

gripa-porcina* Peste 1.500 de nemțeni au contactat infecții respiratorii în ultima săptămână

În județ Neamț au fost confirmate 4 cazuri noi de gripă A(H1)pdm09, asociată gripei porcine, în cauză fiind persoane cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani, care evoluează cu forme medie de boală, nefiind imunizate antigripal. În județul nostru au fost confirmate, în acest sezon, 5 cazuri de gripă.

Situația este îngrijorătoare în România, după ce 19 persoane au murit din cauza gripei porcine, iar alți peste 300 sunt internați în spital.

Potrivit informațiilor oferite de dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt la Direcția de Sănătate Publică Neamț, de la o săptămână la alta numărul bolnavilor cu infecții respiratorii este în creștere. În săptămâna de supraveghere epidemiologică 15-21 februarie 2016, numărul total de cazuri acute a fost de 1.510, cu 23 internări, față de cel înregistrat în săptămâna precedentă, când numărul bolnavilor cu afecțiuni respiratorii s-a cifrat la 1.452.

Medicii avertizează că gripa se transmite prin contact direct sau indirect. Astfel, virusul se poate lua de la o persoană bolnavă care tușește fără să-și protejeze gura, dar și prin simpla strângere de mână sau pupatul unui bolnav pe obraz. De asemenea, virusul se transmite prin aerosoli și prin atingerea unor suprafețe contaminate. Nu însă și prin apa de băut sau cea de la piscină și nici prin mâncare.

Virusul gripei porcine nu se transmite prin consumul de carne de porc sau produse din carne de porc manipulate și prelucrate termic în mod corespunzător. Acest virus gripal nu a fost izolat până în prezent de la animale și nu există indicii conform cărora virusul ar fi prezent în lanțul de producție al cărnii de porc. În orice situație, se recomandă respectarea practicilor de igienă alimentară corespunzătoare la prepararea alimentelor, precum și spălarea cu săpun, după manipularea cărnii crude, a mâinilor, a suprafețelor și a echipamentelor folosite.

Recomandările Institutului Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul gripei porcine recomandă respectarea următoarelor măsuri: nasul și gura vor fi acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tușitului; mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă și săpun; se vor evita pe cât posibil aglomerațiile; se va evita contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecțiuni acute respiratorii (febră, tuse, strănut, ochii congestionați etc.); persoanele care prezintă simptome asemănătoare gripei se vor izola de restul familiei și se vor prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului și a conduitei terapeutice.

Vaccinarea antigripală rămâne principala metodă de protecție împotriva îmbolnăvirii. Până la data de 22 februarie  2016 au fost imunizați 11.008 nemțeni din grupele de risc, 443 dintre aceștia fiind vaccinați săptămâna trecută. Medicii de familie mai au pe stoc 1.982 doze de vaccin antigripal pentru persoanele care se înscriu în categoria de risc. Dr. Grădinaru a subliniat că este obligatorie prezentarea la medic dacă persoanele care prezintă simptomatologie de gripă nu dau semne de ameliorare în 72 de ore sau dacă au alte boli asociate. Se știe că românii care au decedat în acest sezon gripal au avut organismul tarat de boli asociate.

Geanina NICORESCU