Patrimoniul Muzeului de Științe Naturale, într-o expoziție de excepție din Germania

05/04/2017

O parte din colecția de pești fosili a Muzeului de Științe Naturale Piatra Neamț este inclusă într-o expoziție realizată de muzeul Bürgermeister-Müller din Solnhofen (Germania). Inaugurată duminică, 2 aprilie, expoziția – ce va fi deschisă până pe data de 5 noiembrie 2017 – este rezultatul unui acord de colaborare care se extinde și la nivel de cercetare.

„Colecția de pești fosili oligoceni este cea mai reprezentativă pentru Muzeul de Științe Naturale Piatra Neamț și, de asemenea, este cea mai importantă și valoroasă colecție științifică de acest gen din țară, alăturându-se colecțiilor similare din muzeele de la Darmstadt (Germania), Moscova (Rusia), Wroclaw (Polonia), Brno (Cehia), Viena (Austria), Paris (Franța). Mai mult decât atât, unicitatea depozitelor fosilifere din jurul orașului Piatra Neamț (Pietricica, Cozla, Cernegura, Agârcia), diversitatea deosebită și importanța științifică a speciilor de pești fosili oligoceni au atras atenția paleoihtiologilor din diferite instituții europene de profil, și nu numai. Dacă la înființarea muzeului colecția de pești fosili număra 500 de exemplare, astăzi numărul acestora depășește 2.000. Proiectul realizat de muzeul german include piese de excepție din mai multe țări – Austria, Elveția, Marea Britanie, Danemarca, Italia, Statele Unite (statul Montana) și România“, ne-a spus muzeograful Lucian Uță, purtătorul de cuvânt al Complexului Muzeal Județean Neamț.

Solnhofen este o localitate din sudul districtului Weissenburg-Gunzenhausen din Franconia Mijlocie, renumită pentru formațiunile calcaroase și fosilele sale. Menționată pentru prima oară în a doua jumătate a secolului al VIII-lea, localitatea a fost numită după călugărul anglo-saxon „Sola“, trimis în jurul anului 750 în zona râului Altmühl, cu scopul convertirii triburilor germanice din zonă la creștinism.

Patrimoniul instituției muzeale s-a constituit pe baza colecției lui Friedrich Müller, fondator al muzeului și cetățean de onoare al orașului Solnhofen. Expoziția de bază, recent reorganizată (2014) are ca punct principal de atracție „Lumea Archaeopteryx“. Este vorba despre fosile de dinozauri înaripați și păsări primitive grupate sub semnul unui nou concept expozițional, intitulat „Paleozoo“, care îmbină perspectiva zoologică convențională cu cea a unui muzeu de științe naturale.

Irina NASTASIU