PĂSTRĂVENI: Modernizarea infrastructurii, prioritatea edililor

Tina-Păstrăveni, foto 1

*Interviu cu primarul Ioan Onisei * Mai multe proiecte și investiții de interes public sunt în derulare: extinderea alimentării cu apă, asfaltarea drumurilor comunale în trei sate, realizarea sistemului de canalizare *La orizont sunt fonduri europene pentru două grădinițe, în satele Păstrăveni și Rădeni

Reporter: În atenție aveți acum mai multe investiții de interes public, aflate în faze diferite de realizare, cum sunt cele de proiectare, obținere a avizelor și autorizațiilor ori în pregătirea licitațiilor. Care este mai aproape de start?

Ioan Onisei: Am să mă refer în primul rând la investiția de la reabilitarea drumurilor comunale și vicinale din satele Rădeni, Lunca Moldovei și Păstrăveni. Lucrări pe care le-am scos la licitație pe Bursa de Mărfuri, Terminalul Piatra Neamț. Licitația va avea loc pe 17 noiembrie 2015, la sediul Bursei de Mărfuri din Piatra Neamț, unde se va constitui o comisie de evaluare a ofertelor. Am cerut sprijin și din partea Consiliului Județean Neamț, să ne dea un reprezentant tehnic care să fie prezent la acea licitație și la evaluarea ofertelor. Acest proiect este finanțat cu fonduri guvernamentale, alocate prin Ordonanța 28.

Rep.: Mare lucru nu veți reuși să faceți la această investiție, că vine vremea nefavorabilă, care va pune stavilă lucrărilor de construcții…

I.O.: Facem pregătirile necesare, amenajarea terenurilor unde se vor executa lucrările de asfaltare a drumurilor respective. Poate că timpul va ține cu noi, să putem lucra mai mult și în acest an, să realizăm terasamentele. Sunt niște fonduri alocate pentru acest an, pe care trebuie să le folosim, altfel le pierdem. Important este că avem banii pentru începerea lucrărilor la această investiție. Dar nu dispunem de întreaga sumă necesară finalizării investiției de modernizare a respectivelor drumuri. În primăvară vom intra în plin, cu lucrările la această investiție. Acum avem fonduri disponibile în sumă de peste 800.000 lei. Toată investiția costă peste 80 de miliarde lei vechi. Este o investiție multianuală, vom lucra în funcție de fondurile alocate. Tot pe Ordonanța 28 ni s-au alocat fonduri și pentru extinderea sediului Primăriei, se lucrează la această investiție, în primăvară vor fi gata.

*Extindere rețea de alimentare cu apă și înființarea sistemului de canalizare

Rep.: Alt proiect aducător de bani în comuna Păstrăveni?

I.O.: Am în derulare un alt proiect pe care l-am dat ieri la licitația ținută tot la Bursa de Mărfuri din Piatra Neamț. Această investiție vizează extinderea rețelei de alimentare cu apă, pe distanță de 600 metri, în satul Păstrăveni. Finanțarea se face tot cu fonduri guvernamentale, prin Ordonanța 28.

Sistemul centralizat de alimentare cu apă a fost realizat în anul 2004, investiție inclusă programul guvernamental privind alimentările cu apă la sate, realizată prin Consiliul Județean Neamț. A fost o investiție mare, a costat atunci peste 28 miliarde lei vechi. Acea rețea de alimentare cu apă cuprinde tot satul Păstrăveni și o porțiune din satul Lunca Moldovei. Noi suntem racordați la aducțiunea de apă de la Timișeșți, cea care duce spre municipiul Iași. Acum facem o extindere de rețea, este o investiție de o valoare mai mică, de peste 100.000 lei, pe care o realizăm tot cu fonduri guvernamentale. Avem banii necesari. Vom începe acum lucrările, vom vedea cât ne va permite timpul, după care le vom finaliza în primăvară.

Rep.: Pe când și sistem de canalizare?

I.O.: Avem proiectul deja întocmit pentru realizarea sistemului de canalizare, cu stație de epurare. Urmează licitația, care va fi tot la Bursa de Mărfuri. Valoarea totală a acestei investiții se ridică la peste 60 miliarde lei vechi, finanțarea se face tot cu fonduri guvernamentale alocate prin Ordonanța 28. Deja avem o parte din bani, alocările mai consistente vor începe din anul 2016. Licitația o începem din acest an, pentru că durează foarte mult procedurile. Zilele acestea vom depune documentația pentru licitația privind investiția de canalizare și stația de epurare. Lucrările vor merge în paralel cu cele executate la alimentarea cu apă. Investițiile de la alimentările cu apă și canalizări vor continua, urmând a fi realizate cu fonduri europene, prin POS Mediu.

*Fonduri europene pentru două grădinițe

Rep.: Ați pomenit cuvântul „magic“: fonduri europene. Ce proiecte ați pregătit pentru accesarea lor?

I.O.: Acum nu mai sunt chiar atât de încrezător în ele… Proiectele de care am vorbit până acum, le-am început din anul 2007. Am cheltuit muți bani cu proiectul integrat de 2,5 milioane euro, a întrunit punctajul necesar, dar n-a intrat la finanțare, din cauza insuficienței fondurilor europene. Nu comentez, dar nu pot să nu zic că banii s-au dat atunci pe criterii politice… Dar am umblat mult atunci, am cheltuit bani, am scos mai multe rânduri de avize și autorizații, am făcut studii de fezabilitate. Am cheltuit bani de la bugetul local pentru asta, unii consilieri locali chiar m-au și certat pentru asta… M-au mustrat degeaba, că așa-i procedura la noi. Faci întâi proiectul și după asta vezi dacă intră sau nu la finanțare.

Acum am reluat acele proiecte, le-am reevaluat, cu aceleași firme de proiectare și de consultanță. Ele au intrat la finanțare prin Ordonanța 28. Sunt investițiile de care vorbeam mai devreme.

N-am renunțat nici la fondurile europene. Am două proiecte pentru construcția a două grădinițe, în satele Păstrăveni și Rădeni. Până la 1 decembrie 2015 vreau să depun proiectele. Lucrez la ele cu o firmă de proiectare din Piatra Neamț. Am făcut punctajul cu firma de consultanță, întrunesc toate condițiile pentru obținerea finanțării necesare construirii celor două grădinițe. Una va avea trei săli de clasă, în satul Păstrăveni, pe terenul din spatele Primăriei, atribuire care se va aproba în Consiliul Local. Condiția e ca grădinița să fie separată de școală, să nu fie în curtea ei. În satul Rădeni avem o grupă de grădiniță în școală, ne-a aprobat asta Inspectoratul Școlar. Avem teren separat, de vreo 600 m.p., unde se va construi noua grădiniță.

Rep.: Ați vorbit de grădinițe noi, dar nu ne-ați spus cum se prezintă școlile…

I.O.: Școlile sunt bine pregătite, oferă condiții optime procesului instructiv-educativ. Am o școală mai „în vârstă“, o mențin, pentru că avem elevi acolo, în satul Lunca Moldovei. Mulțumesc și pe această cale Inspectoratului Școlar pentru înțelegere, dar și Prefecturi Neamț, că ne-au dat un autobuz pentru naveta elevilor. Autobuz cu 39 de locuri, nu microbuz! Copii din clasele 5-8 din satul Lunca Moldovei și de la Rădeni II îi aducem cu autobuzul la Școala Păstrăveni. Facem cam 40-50 km pe zi, cu transportul elevilor. Mențin acea școală, avem elevi într-o clasă simultană, este acolo și o grupă de grădiniță. Acum două săptămâni a venit în control brigada complexă de la Inspectoratul Școlar, inspectorii au rămas plăcut impresionați de felul cum arată școlile de la noi, chiar dacă suntem în mediu rural.

An de an am alocat fonduri pentru școli, pentru a asigura copiilor condiții bune pentru învățământ. Din păcate, au fost cetățeni din comună care mi-au reproșat că am dat bani la școli, că trebuia să-i dau pentru alte investiții în comună. Le-am explicat oamenilor care este rostul investițiilor făcute în școli, că acolo să clădește viitorul comunei.

Rep.: Din ce trăiesc oamenii din Păstrăveni?

I.O.: Agricultura-i baza. Apoi avem asistenții maternali care câștigă bani, cadrele didactice, salariații de la instituțiile publice din comună. Mai este și Centrul Pilot Păstrăveni, care oferă în jur de 150 de locuri de muncă.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU