Partidulețe noi cu politicieni vechi, în agitație, cu 10 luni înainte de locale

Cristian Tomulet *S-au înființat două noi partide cu doi lideri deja consacrați.

*Există 55 de filiale noi și aproximativ 700 de noi membri

* PER și PNȚCD au o existență incertă.

Cele mai multe filiale județene de partid știu că termenul limită pentru organizare-reorganizare este 31 decembrie 2015, astfel încât anul electoral 2016 să le aducă numai probleme de campanie, nu și de structură. Au început deja competițiile interne, cea mai vizibilă dintre ele fiind la PNL, care a aruncat în lupta pentru primăria Piatra Neamț 8 candidați. La Neamț, însă, s-au constituit două noi organizații și nu e de mirare că ambele conduceri centrale au mizat pe oameni care au mai organizat filiale județene.

PRM devine PRU

Dumitru Badea, fost senator și președinte PRM Neamț, unul dintre fondatorii PRM la nivel național, a început, încă de anul trecut, pe când formațiunea nu avea statut oficial, construcția filialei județene a Partidului România Unită, formațiune condusă la centru de juristul-deputat, Bogdan Diaconu. Mizând pe scheletul fostului PRM în Neamț, și el divizat, la rândul său, în ultimii doi ani, Dumitru Badea a reușit să închege 30 de filiale locale ale PRU, după care s-a retras: „M-am retras săptămâna trecută, în mod amiabil, pe motive principiale. Prin statut, filialele județene își pierd din putere, toată puterea decizională revenind centrului. Este mult exagerat, noi cu munca, și ei cu decizia“, a spus Dumitru Badea.

Conducerea centrală a PRU a desemnat un alt președinte, din Roman.
PRM, care, în zilele ei de glorie, dădea de la Neamț doi deputați și un senator, este încă și mai divizată față de anul trecut, pe vremea taberelor Dumitru Badea, dizident din partidul lui Vadim și Nistor Stejărel, președinte numit de Vadim Tudor. Înființarea celor 30 de filiale ale PRU a rupt și din tabăra Vadim, rămasă și așa, cu foarte puțini membri și simpatizanți. Partidul România Unită s-a înființat oficial pe 23 aprilie 2015.

Partidul Național Democrat, formațiune nouă, lider vechi

Înființat oficial pe 9 iunie 2015, PND – structurat în principal pe foștii deputați ai PP-DD și condus de deputatul Daniel Fenechiu, îl are drept lider la Neamț pe Valerică Frățilă (fost vicepreședinte CJ Neamț), cetățean cu vocație organizatorică: a condus PUR, apoi PC, s-a implicat și la PER, acum muncește, și, se pare că are și spor, pentru PND. Valerică Frățilă a declarat că a primit actele relativ recent dar că la data oficializării, formațiunea avea deja în Neamț 300 de membri și 22 de filiale locale. Problema partidului este acum sediul organizației județene. Așa cum îl cunoaștem pe fostul vicepreședinte, până la găsirea unui sediu, cu siguranță la Cofetăria Diana se va face din nou politică.

PP-DD devine trup și suflet UNPR

Practic, PP-DD, ca partid, a dispărut demult, oficial, numai în această vară, când partidul condus de Constantin Iacoban, UNPR, l-a înghițit.

PP-DD Neamț avea, la naștere 2011-2012, peste 20.000 de membri. Ciprian Șerban a precizat, însă, că nu poate să spună câți i-au mai rămas în momentul fuziunii. UNPR Neamț are 10.700 de membri, potrivit analizei de partid realizate la 1 iunie 2015, a declarat Constantin Iacoban. UNPR are peste 100 de consilieri locali, are 7 consilieri județeni, 12 primari, un președinte de consiliu județean, 3 parlamentari, dintre care un senator. PP-DD a avut un parlamentar care a devenit UNPR, Constantin Moisii, iar din cei peste 140 de consilieri pe care i-a câștigat i-au mai rămas peste 60 și are 3 consilieri județeni. În CJ Neamț, fuziunea arată 10 consilieri, dintre care 7 UNPR și 3 PPD, astfel că, cel puțin pe hârtie, noul UNPR devine forță egală cu PSD.

ALDE Neamț, contra varianta PNL

Alianța Liberal Democrată, formată din PC și PLR (desprins din PNL) se vrea la Neamț, așa cum au anunțat liderii ei de fiecare dată, a treia forță politică. Organizația Neamț a PC are 3.200 de membri și 53 de organizații, în timp ce PLR, deși cu mult mai nou, a reușit să aibă, tot cu adeziune, 3.700 de membri și 58 de organizații. Deocamdată există două sedii oficiale, ambele neîncăpătoare încă de pe timpul când existau două partide mai mici: PLR are sediu oficial în spatele complexului Petrodava. Sediul PC Neamț este pe drum de CEC-Piață, însă conservatoriii au făcut mai demult cerere către Primăria Piatra Neamț pentru atribuirea unui nou sediu.

La nivel local, fuziunea dintre cele două partide va respecta regulile de la nivel național, urmând ca ALDE să fie condus de co-președinții Mihai Alexandru – Ioan Asaftei.

Cei doi copreședinți ai Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE) Neamț, Alexandru Mihai și Ion Asaftei au susținut o conferință de presă la sfârșitul lunii iulie, în care au prezentat ultimele evoluții în plan politic și organizatoric la nivelul filialei județene. Totodată, au fost prezentate mecanismele statutare de funcționare ale ALDE Neamț până la 1 ianuarie 2017 și organismele de lucru: Biroul Executiv Județean, Biroul Politic Teritorial și Comisia tehnică de fuziune. „Filiala județeană ALDE Neamț își propune pe termen mediu și lung să devină a treia forță politică ca o alternativă reală la PSD și PNL. Apreciem că la alegeri vom câștiga în jur de 10 -12 primării și un vot politic de peste 10%“, a declarat Ioan Asaftei, co-președinte ALDE.

Cu o singură excepție, regim de interimat la toate filialele locale

Singurul președinte ales prin conferință județeană este cel al PSD, Ionel Arsene. În rest, toate filiale județene au președinte interimar sau delegat. Sunt numiți de la centru: Mugur Cozmanciuc, deputat de Iași, la PNL Neamț; tot la PNL, Alexandru Drăgan, primarul de Tașca; Constantin Iacoban, președinte CJ Neamț, la UNPR; Mihai Alexandru, consilier județean, la fostul PC; Ioan Asaftei la fostul PLR; Ciprian Șerban, consilier județean, la fostul PP-DD.

Cine a cam dispărut?

Nu se vede și nici nu s-a văzut de mulți ani pe scena politică din Neamț – deși la Bacău este o filială relativ închegată și vocală – Partidul Ecologist Român, cu sediul undeva pe la Balcost. PER se agită numai în campania electorală, cu mesaj incert, după care dispare din peisaj în următorii 4 ani, până la viitoarea campanie.

Datorită prezenței constante în administrație a unui singur om, Cristian Tomuleț, se poate spune că în Neamț există PNȚCD. Tomuleț este consilier județean și reprezintă PNȚCD, fie ca partid de sine stătător, fie în alianțe electorale cum a fost cea din 2012, APEL. De altfel, nimeni nu crede că Tomuleț poate jura cu mâna pe inimă că știe câți membri i-au rămas PNȚCD-ului în momentul de față.

Mariana OLTEAN TUDOSE