Participări nemțene la Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret din Chișinău

09/04/2019

În perioada 11 – 14 aprilie se desfășoară, la Centrul Internaţional de Expoziţii MOLDEXPO Chișinău, cea de-a XXIII-a ediție a Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret. Evenimentul reunește peste 100 de edituri și distribuitori de carte din 8 țări: Republica Moldova, România, Franţa, Germania, China, Polonia, Ucraina, Turcia.

La manifestare va fi prezentă și scriitoarea Olguța Creangă-Caia din Târgu Neamț, strănepoata marelui povestitor humuleștean, care își va lansa mâine, la ora 12.00, la Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”, cartea „Copilăria Sfântului Ioan Iacob de la Neamț – Hozevitul” (text Olguța Creangă-Caia și ilustrații Violeta Zabulică Diordiev), volum apărut la Editura Doxologia.

„Este o carte minunată, pentru că este scrisă din mărturisirile Sfântului Ioan Iacob și extrasă din poeziile scrise și lăsate nouă moștenire, publicate în volumul de opere complete «Pentru cei cu sufletul nevoiaș ca mine», volum dat la iveală de ucenicii Sfântului. De asemenea, pe data de 12 aprilie voi merge în satul Răzălăi, lângă Bălți, pentru a mă inspira de pe meleagurile unde s-a născut Sf. Iosif Naniescu, a cărui copilărie o scriu. Este Sfântul cel Milostiv, care a fost 27 de ani Mitropolitul Moldovei (1875-1902) la Iași, care a intrat în Mănăstire la 10 ani. Și-a petrecut copilăria ca frate de mănăstire și, mai apoi, fiind mitropolit, l-a caterisit pe străbunul nostru, Ion Creangă”, ne-a spus scriitoarea Olguța Creangă-Caia.

Cartea „Copilăria Sfântului Ioan Iacob de la Neamț – Hozevitul” face parte din seria de cărţi dedicate copilăriei copilului creştin, alături de „Copilăria Sfintei Teodora de la Sihla”, „Copilăria Sfintei Parascheva”, „Copilăria Părintelui Ilie Cleopa”, „Copilăria Părintelui Paisie Olaru”, „Copilăria Sfântului Paisie Velicikovski”, volume apărute la Editura Doxologia.

Județul Neamț va mai fi reprezentat, la Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret din Chișinău, și de Editura PAPIRUS MEDIA din Roman, care va lansa, mâine, de la ora 15.00, la CIE „Moldexpo”, Pavilionul 3, Spațiul Ateliere de creație, cartea „Fericirea din clepsidră”, de Victoria Fonari. Evenimentul va fi prezentat de elevi ai Liceului Teoretic Român-Francez „Gh. Asachi” din Chișinău, coordonați de prof. Angela Ojog.

Nu în ultimul rând, în cadrul Conferinței Internaționale desfășurată vineri, 12 aprilie, la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, Mihaela Mereuță, directorul-manager al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț, va susține o comunicare, cu tema „Biblioteca ALTFEL”.

Un eveniment cultural de marcă

Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret de la Chişinău, lansat în aprilie 1997, este unul dintre cele mai importante evenimente culturale ce au loc în ultimii ani în Republica Moldova. Menirea acestei acţiuni este de a susţine editarea şi difuzarea cărţii pentru copii şi tineri, promovarea cărţii de un înalt nivel artistic şi sprijinirea celor ce contribuie la crearea şi editarea publicaţiilor pentru copii. An de an, programul Salonului include: prezentarea editurilor participante; lansări de carte; expoziţie de ilustraţii de carte în original; un simpozion, conferinţă ori seminar în problemele cărţii şi lecturii copiilor; o întrunire a copiilor – laureaţi ai concursurilor naţionale şi internaţionale de creaţie literară; concursuri, ateliere de creație. Totodată, Salonul oferă diverse posibilităţi vizitatorilor: de a cunoaşte mai multe edituri din ţară şi de peste hotare; de a afla despre noi titluri importante de carte; de a participa la discuţii şi întâlniri cu scriitorii, la ateliere de creaţie, concursuri, întruniri profesionale; de a procura cărți la preţuri reduse.

La ediția din acest an, cartea-surpriză, oferită gratuit copiilor – vizitatori ai Salonului va fi „Motanul cel cu șapte vieți”, de Claudia Partole, ilustrată de Violeta Zabulica-Diordiev, apărută la Editura Prut, Chișinău. Grație organizatorilor Salonului, cartea va ajunge în 15000 de familii.

Irina NASTASIU

Lasa un comentariu