Participare nemțeană la Concursul interjudețean „Istoria fără manual“

istoria-fara-manual1* Evenimentul reunește școli, cadre didactice și oameni de cultură din șase județe ale Moldovei: Bacău, Iași, Neamț, Suceava, Botoșani și Vaslui * Anul trecut, locul I a fost câștigat de Școala Gimnazială Nr. 1 Răucești, județul Neamț

Două școli nemțene participă, astăzi, la cea de a IV-a ediție a proiectului cultural artistic interjudețean „Istoria fără manual“, competiție ce se desfășoară la Ipotești, județul Botoșani, începând cu ora 10. Școala Gimnazială Nr. 1 Cordun și Școala Gimnazială Nr. 1 Răucești sunt reprezentate de prof. Pavel Petrea, prof. Carmen Sandu și

prof. Traian Anton.

Evenimentul are un caracter regional, reunind școli, cadre didactice și oameni de cultură din șase județe ale Moldovei: Bacău, Iași, Neamț, Suceava, Botoșani și Vaslui. Ca un element inedit, toate persoanele implicate în proiect sunt absolvente ale aceleiași unități de învățământ: Facultatea de Istorie a Universității „Ștefan cel Mare“ din Suceava.

După cum informează organizatorii, proiectul este conceput ca o prelungire a activității didactice, elevii derulând activități de cercetare, documentare, inovație sau creație în domeniul istoriei, menite să dezvolte și să consolideze sentimentul patriotic și pasiunea pentru istorie.

O perspectivă nonformală asupra istoriei

Anul trecut, marele trofeu al competiției a fost câștigat de Școala Gimnazială Nr. 1 Răucești, echipajul nemțean fiind coordonat tot de profesorul Anton Traian.

„Concursul oferă elevilor o nouă perspectivă nonformală asupra istoriei, încercând să aducă informații inedite despre aspecte mai puțin cunoscute (sociale, economice etc.), dar și informații pitorești legate de istoria românilor. De asemenea, prin probele de concurs se încearcă și redescoperirea vechilor meserii uitate de-a lungul istoriei. Vom participa la competiție cu un echipaj format din doi elevi de clasa a VIII-a, însoțiți de muzeograful dr. Vasile Diaconu de la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, și sperăm să păstrăm cupa la Răucești“, ne-a spus prof. Anton Traian.

Între probele concursului se numără întrebările de cultură generală din istoria românilor, recunoașterea unor personaje, locuri, monumente și obiective de interes public din România, o probă practică în care echipajele vor rezolva un rebus, vor potrivi corect piesele unui joc de puzzle din care să reiasă o scenă istorică sau vor realiza un desen folosind unii termeni aleși aleatoriu. De asemenea, echipajele participante vor efectua și vizite și excursii documentare la obiectivele turistice și de interes în orizontul local al școlilor organizatoare.

„În ciuda unui sistem care nu este în stare să ofere nici o recompensă, o mână de profesori inimoși vor să le deschidă elevilor lor un nou orizont. Structura complexă, de amploare și participarea directă a tuturor celor implicați conferă acestui proiect unicitate, dar și valoare. Elevii sunt atrași și de diplomele, cupele și medaliile oferite, care dau și un caracter competițional concursului, ambiționând elevii să-și adjudece marele trofeu sau măcar locurile II sau III“, a spus Mihaela Băbușanu, expert patrimoniu și conservator bunuri culturale în cadrul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu“ Bacău, colaborator în cadrul proiectului.

Echipajele clasate pe locurile I, II și III vor fi recompensate cu medalii și cupe gravate cu denumirea proiectului, iar celelalte echipaje cu diplome de participare și alte materiale inscripționate cu denumirea proiectului, data și locul desfășurării ediției în curs, achiziționate prin contribuția bănească benevolă a profesorilor coordonatori.

Irina NASTASIU