Participare masivă a nemţenilor la şedinţa de înfiinţare a filialei judeţene a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie

02/03/2015

infiintare APOR 4 infiintare APORLa eveniment a participat consilierul ministerial Romeo Moşoiu, vicepreşedintele APOR

La Muzeul de Istorie şi Arheologie, a avut loc şedinţa de înfiinţare a Filialei Neamţ a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie. La întâlnire a fost prezent, alături de reprezentanţi ai părinţilor nemţeni, Romeo Moşoiu, consilier în Ministerul Educaţiei şi vicepreşedinte al APOR.

Părinţii nemţeni care doresc să militeze pentru menţinerea orei de religie în trunchiul comun sunt invitaţi să adere la proaspăt înfiinţata filială nemţenă a APOR, organizaţie non-guvernamentală, independentă, apolitică şi fără afiliere profesională.

Asociaţia îşi propune susţinerea şi îmbunătăţirea predării religiei în şcoli, prin promovarea valorilor religioase atât în rândul elevilor, cât şi în cel al părinţilor. Primul obiectiv al Asociaţiei „Părinţi pentru Ora de Religie” – Filiala Neamţ este acela de a mobiliza părinţii pentru completarea, până pe 3 – 4 martie, la şcolile unde sunt înscrişi copiii lor, a formularelor privind ora de religie, ultima zi de depunere a cererilor fiind 6 martie.

„Scânteia care a declanșat înființarea asociației  noastre a fost decizia Curții Constituționale din luna noiembrie 2014, privitoare la statutul orelor de religie. Atunci am luat decizia, împreună cu mai mulți părinți, de a pune bazele acestei asociații. Până acum, asociația a deschis filiale în marea majoritate a județelor din România, organizația dezvoltându-se de la o oră la alta. Avem două direcții pe care ne concentrăm, în următoarele două săptămâni. Pe de o parte, părinții trebuie să meargă și să depună cerere pentru participarea copiilor lor la ora de religie și să informeze și pe ceilalți părinți despre acest demers și, pe de altă parte, trebuie să-i convingem pe deputații și senatorii noștri din toate circumscripțiile electorale, indiferent de culoarea politică, să voteze responsabil, adică pentru ora de religie. Ne dorim ca părinții să nu fie puși în situația de a merge în fiecare an să depună cerere, ci cererea să fie depusă la începutul fiecărui ciclu de învățământ, iar cei care doresc să se retragă să o poată face tot printr-o cerere”, a spus Romeo Moşoiu.

Prezentă la eveniment, prof. Mariana Paleu, directoarea Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu”, a subliniat importanţa orelor de religie în formarea caracterului tinerilor.

„Religia trebuie să rămână materie de studiu în şcoli, căci fără religie vom avea parte de o generaţie bolnavă sufleteşte! Susţin orele de religie şi mă număr printre părinţii care luptă pentru menţinerea religiei în trunchiul comun”, a spus Mariana Paleu.

Comitetul de conducere al Asociaţiei „Părinţi pentru Ora de Religie”  –  Filiala Neamţ este format din Irina Nastasiu (jurnalist) – preşedinte, Mihai Silviu Chirilă (publicist și traducător), Florin Popescu (profesor) şi Mihaela Rusu (profesor) – vicepreşedinţi, Maria Berea (profesor) – secretar şi Antoaneta  Cucoş  (economist) – cenzor.

Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie este condusă de Liana Stanciu, cunoscut om de televiziune şi radio, care de-a lungul timpului s-a remarcat prin implicarea sa în diferite acţiuni sociale pentru copiii bolnavi de cancer.

Irina NASTASIU