Parteneriatul dintre Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi compania E.ON Romania a fost reînnoit marţi, 23 septembrie, după parafarea lui acum doi ani.
„În cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranţă” au fost derulate în perioada septembrie 2012 – septembrie 2014 numeroase campanii de informare, prevenire şi conştientizare asupra pericolelor la care consumatorii sunt expuşi în cazul utilizării necorespunzătoare a diferitelor surse de energie”, a declarat Sorin Munteanu, specialist comunicare al companiei E.ON. „Parteneriatul este primul de acest fel încheiat între I.G.S.U. şi o companie din sectorul energetic din România, în cadrul căruia s-au derulat exerciţii de alarmare şi evacuare în şcoli şi licee, lecţii despre energie, jocuri interactive, instruiri privitoare la comportamentul în caz de incendiu, materiale informative distribuite în zone cu trafic pietonal intens, întâlniri cu autorităţile locale şi asociaţiile de locatari. Mii de ore de voluntariat, peste 27.000 de acţiuni de informare organizate la nivel naţional, în cadrul cărora au fost distribuite peste 660.000 de materiale (afişe, flyere, stickere etc.) şi la care au participat direct circa 1,5 milioane de persoane (adulţi şi copii), toate aceste evenimente fiind susţinute de o amplă campanie prin intermediul mass-media cu spoturi TV şi radio pentru promovarea mesajelor de siguranţă la principalele posturi naţionale, dar şi în mediul online”, a mai spus Sorin Munteanu.
În baza acestui parteneriat, I.G.S.U. şi E.ON România au desfăşurat campania “F.O.C – Flăcările Omoară Copii” (lansată în luna septembrie 2012), destinată conştientizării pericolelor la care sunt expuşi copiii lăsaţi singuri (sau nesupravegheaţi) în casă. Din păcate, mulţi adulţi nu cunosc sau ignoră cele mai elementare reguli de siguranţă şi cazurile în care unii dintre ei sau membri ai familiilor lor şi-au pierdut viaţa sau au rămas mutilaţi în urma unor tragice incidente sunt mărturii dureroase a ceea ce înseamnă nerespectarea lor. Totodată, campaniile “R.I.S.C.- Renunţă! Improvizaţiile sunt Catastrofale!” (lansată în luna noiembrie 2012), respectiv „R.I.S.C. – Siguranţa NU e un joc de noroc!” (decembrie 2013) şi-au propus nu doar să informeze şi să sensibilizeze populaţia, ci şi să schimbe, în timp, comportamentul legat de utilizarea corectă a surselor de energie. Activităţile de informare şi prevenire derulate în cadrul parteneriatului nu pot schimba mentalităţi peste noapte, însă poate au contribuit la salvarea unor vieţi şi la evitarea altor tragedii. „Numărul copiilor, victime ale incendiilor, s-a redus cu aproape un sfer, iar tendinţa de scădere se poate remarca şi pe alte segmente. Potrivit datelor I.G.S.U., la nivel naţional, numărul incendiilor la locuinţe petrecute în intervalul 1 septembrie 2012-31 august 2014 a scăzut cu 6% raportat la perioada similară a anilor anteriori (1 septembrie 2010-31 august 2012), ajungând la 10.805 evenimente. Cu 12% s-a redus şi numărul victimelor incendiilor produse la locuinţe, care a ajuns la 840, în perioada menţionată. Dintre acestea, 64 au fost copii, cifra fiind, de asemenea, în scădere cu 23%”, a adăugat oficialul E.ON.
Parteneriatul continuă în perioada următoare cu derularea campaniei “R.I.S.C. – Siguranţa NU este un joc de noroc!”, prin care se va urmări atenţionarea populaţiei asupra riscurilor majore care decurg din utilizarea coşurilor de fum fără protecţie, defecte sau neprotejate faţă de elementele combustibile, dat fiind faptul că aceasta este cauza a 33,6% din totalul incendiilor de locuinţe produse în perioada 1 septembrie 2012 – 31 august 2014. De asemenea, utilizarea instalaţiilor şi a echipamentelor electrice defecte sau improvizate a stat la originea a 22,5% din totalul incendiilor, iar mijloacele de încălzire pe bază de gaze sau alte tipuri de combustibil au cauzat 16% din incendii.
Cristina IORDACHE