Cunoscutul Andrei Părpăuță (37 de ani) şi doi dintre acoliţii lui vor afla săptămâna viitoare pedepsele în dosarul celei mai mari spălări de bani din ultimii ani. Ieri, în faţa magistraţilor, Andrei Părpăuţă a recunoscut că acum patru ani a pus la punct un sistem simplu şi eficient de a face bani, înfiinţând zeci de firme doar pentru a justifica, prin facturi, circuitul unor sume imense. Şi Marcel Alexandru Nastasă (23 de ani), secondat de Ovidiu Lupu Cel Mare (26 de ani) au recunoscut că au acceptat să devină peste noapte patronii unora din cele 45 de firme, unele off-shore, controlate în fapt de Părpăuţă, el fiind singurul titular al conturilor bancare prin care treceau banii aferenţi operaţiunilor comerciale fictive.
Alţi doi pioni în acest „bisnis” nu au vrut să-şi recunoască aportul, Georgiana Nastasă (26 de ani), sora lui Marcel, şi Ionuţ Ştefan Tendeleu (27 de ani) mergând mai departe cu procesul şi cerând instanţei să le admită probele nevinovăţiei. Aceştia au susţinut că n-au ştiut de caracterul ilegal al faptului că au acceptat să aibă firme pe numele lor şi ca atare n-au nici o legătură cu acuzaţiile extrem de grave care li se aduc, ei neobţinând nici un beneficiu bănesc.
Gruparea iniţiată de Andrei Părpăuţă a fost destrămată de DIICOT Neamţ în ianuarie 2012, când în urma unor percheziţii au fost ridicate documente şi au fost conduşi la audieri 9 suspecţi. Ancheta a scos la iveală un prejudiciu halucinant adus bugetului de stat, estimat la 15 milioane de lei prin infracţiuni economice, făcute între 2008 şi 2011. Pentru a rula asemenea sume, Andrei Părpăuţă a folosit 45 de firme, trecute succesiv pe numele amărâţilor de care-i făcea rost Maricel Anton (43 de ani), mâna lui dreaptă. Ajutorul pe care i l-a dat lui Andrei Părpăuţă a constat în a-i face rost de câţiva neştiutori ce au acceptat ca pentru un milion – două de lei vechi să devină patroni de firme, deşi singura lor tangenţă cu acestea a fost momentul când au semnat actele constitutive. Maricel Anton avea un soi de bază de date cu persoane foarte sărace şi unele chiar cu probleme psihice pe care cândva le-a ajutat prin intermediul unui ONG umanitar pe care îl înfiinţase. A fost şi el arestat iniţial, dar bolile psihice şi neurologice de care suferă, conform actelor medicale de la dosar, l-au scăpat de închisoare. Rămâne de văzut dacă şi de răspundere.
După ce deveneau „oameni de afaceri” în acte, amărâţii nu mai aveau habar de nimic. Însă Andrei Părpăuţă folosea aceste societăţi comerciale pentru a putea rula banii „cotizanţilor”, tot el făcând şi împărţirea comisionului. Procurorii au arătat că uneori erau folosite facturi şi alte documente reale, care ulterior, după scoaterea banilor din conturi, erau distruse, iar firmele erau radiate sau cesionate. În acest mecanism au fost atrase firme din Neamţ, Bacău sau Galaţi. Anchetatorii au găsit pe numele lui Marcel Alexandru Nastasă nu mai puţin de 25 de firme, iar Ovidiu Lupu Cel Mare a administrat două firme prin care a produs un prejuduciu de 40 miliarde lei vechi la buget.
Acesta este un prim dosar în care prejudiciul invocat în actul de inculpare este de 7,5 milioane lei, pentru restul cauzei făcându-se cercetări separate, cu alţi învinuiţi.
Cristina IORDACHE