Parlamentarii nemțeni despre amendamentul anti-traseism: „E bine, dar….”

parlament2 

Muldiscutatul amendament anti-traseism politic a fost votat ieri de Comisia de Redactare a Constituției. Amendamentul pune semnul egal între demisie sau înscrierea în alt partid și pierderea mandatului și-i protejează pe aleșii neamului de un eventual abuz al conducerilor de partid (nu-și pierd mandatul dacă sunt excluși – prevedere aplicabilă acum consilierilor locali). Altfel spus, fiind vorba de vot uninominal, noua constituție vine cu o egalizare de drepturi și responsabilități pentru două categorii bazate pe același tip de vot (primari și parlamentari).

 

Textul amendamentului

 

Art. 70. (2) Calitatea de senator sau deputat încetează la data demisiei din partidul sau formaţiunea politică din partea căruia a fost ales sau la data înscrierii acestuia într-un alt partid politic sau formaţiune politică. (PNL)

 

Ce zic parlamentarii nemțeni

 

Mihaela Stoica: Eu cred că e de bine. Poate o sa vi se pară paradoxal ce vă spun eu pentru că vine din partea unui demisionar din partid, dar acest amendament va lega aleşii de partid, inclusiv pe cei care au altă părere decât conducerea partidului. Poate şi la PDL, dacă nu plecau mulţi înaintea mea, altfel ne coagulam cei care aveam o altă viziune.

Revenind la acest amendament, eu spun că, în esență, e corect ca atunci când pleci din partid să pierzi și funcția capătată cu sprijinul partidului. Cu acest amendament, disputele și controversele interne din partide vor fi mai vii și vor aduce poate mai multă democratizare în interiorul formațiunilor politice.

În același timp, eu cred că în paralel cu această prevedere anti-migrație politică ar trebui umblat și la Legea Electorală. În acest moment un candidat independent nu are aceleași drepturi și facilități în competiția electorală și în procesul de alegeri precum unul care ține de un partid. E o discriminare care trebuie corectată.

 

 

Cătălin Drăguşanu: Eu cred că e un pas pozitiv acest amendament pentru că traseismul politic a ajuns la cote altădată inimaginabile. E foarte bine că pierderea funcției intervine doar la demisie și că nu este lăsat parlamentarul la mâna conducerii de partid, apropo de o excludere – care poate fi discutabilă –și care ar fi pus punct și mandatului. Ar fi fost paradoxal să ajungi în Parlament cu voturile a 13.000 de oameni și să pierzi mandatul pentru că așa au hotărât șapte sau opt colegi de partid din Biroul permanent. Oricât am fi de colegi, nu avem tot timpul aceleași păreri și se mai întâmplă, în principiu, și astfel de polițe.

Oricum, eu cred că în continuare mai trebuie reglate, prin lege sau altcumva, și alte relații în interiorul partidelor. Pot apărea situații delicate, în care ești pus pe o linie foarte fragilă, între conștiința proprie care îți spune să votezi într-un fel și disciplina de partid care vede altcumva lucrurile. Nu demisionezi, nu pierzi mandatul. Nu ești exclus (cei din conducerea partidului știu că degeaba te exclud) dar rămâi în partid și poți avea surpriza să se facă presiuni asupra ta sau să fii criticat în exces, pe la televizor, de unii colegi. Ce faci? Dacă îți dai demisia, cum poate își vine impulsul de moment, îți pierzi funcția? Ar fi corect față de cei care te-au votat? Nu am trecut eu prin astfel de situații, nici nu am auzit de alți colegi la PC dar îmi pun aceste întrebări în principiu…

Per total însă acest amendament e pozitiv. Mai trebuie și alți pași, vedem și cum vom corecta sau vota în Parlament și… e un pas înainte.

 

Experienta și UNPR – o prostie

 

Ioan Munteanu: Da, e un fapt pozitiv, cel puțin la prima vedere. Se mai stopează din migrația asta care devenise sport de masă. Pentru mine însă, nu are niciun efect. Mi-a ajuns experiența de trei luni de zile cu UNPR-ul. Și de aceea spun că e bine că efectul pierderii mandatului apare doar după gestul alesului (demisie sau încriere în alt partid) și nu la excludere unde hotărăsc doar câțiva, din conducerea centrală. Păi eu la UNPR nici nu votasem bine, cred că nu se uscase cerneala pe buletinul de vot și deja pe crowl-urile de la televiziuni era informația că am fost exclus.

În fine… Un alt lucru bun e că se face și un pic de echilibru, de așezare normală. Păi consilierii locali își pot pierde foarte ușor mandatul, primarii și ei sunt sancționați la demisie iar parlamentarii nu aveau nicio treabă.

Acum, ca orice decizie bună trebuie să vedem și efectele discutabile. Ce faci cu un parlamentar care nu are o problemă de conștiință ci de interes sau de alte avantaje şi stă în partid, dar la vot votează împotriva deciziei de echipă? Că nu are omul nimic de suferit dacă trădează, nu?

Important e că se face un pas antimigrație și că în timp trebuie corectate și alte probleme care vor apărea. Dar e bine acum, cu acest amendament.

A consemnat D. VINCA