* România este pe locul I în Europa la incidenţa cancerului de col uterin
Medicii de familie şi Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor susţin relansarea campaniei de vaccinare anti-HPV la cerere, în condiţiile în care anual, în România mii de femei mor din cauza cancerului de col uterin, mai mult decât în oricare altă ţară din cadrul Uniunii Europene.
„În acelaşi timp, incidenţa acestei boli a atins cote covârşitoare în rândul femeilor, morbiditatea este pe locul I şi e păcat să nu facem în aşa fel încât măcar de acum încolo să asigurăm o protecţie tinerei generaţii”, ne-a declarat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor. „În ultimii cinci ani, cât a trecut de la eşecul înregistrat cu o campanie de vaccinare anti-HPV greşit promovată şi aplicată, am avut posibilitatea atât noi, ca asociaţii de pacieţi şi medici, cât şi părinţii, prin informaţiile apărute în mass-media, să ne facem o idee corectă despre acest tip de imunizare. În 2008, când s-a derulat campania precedentă, noi am contribuit la blocarea vaccinărilor, pentru că nu am fost de acord cu modul de aplicare. Criteriul principal era imunizarea copilelor cu vârste de peste 10 ani, conform studiilor clinice, or vaccinarea s-a făcut, la modul general, de la clasa a IV-a, fără să se ţină cont cont că erau şi eleve în vârstă de numai 9 ani”.
În judeţul Neamţ, campania de imunizare împotriva HPV a fost un eşec pentru că, din cele 5000 de fete care ar fi trebuit vaccinate, doar vreo 200 au primit serul. Vaccinările au continuat şi în anii următori, însă fără succes, medicii dând vina pe lipsa de informare a părinţilor şi pe „intoxicarea” cu informaţii false apărute în mass-media privind apariţia unor posibile reacţii adverse. Ulterior, pentru a nu expira vaccinurile, Direcţia de Sănătate Publică Neamţ a extins campania şi la tinerele cu vârste până la 25 de ani, astfel fiind imunizate aproximativ 1.000 de nemţence.
Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor a subliniat faptul că Eugen Nicolăescu, ministru al Sănătăţii şi în 2008, când s-a derulat campania firavă de imunizare anti-HPV, s-a arătat deschis propunerii de reluare a vaccinării, la cerere, însă cu rezerva „încadrării în bugetul destul de limitat”. „Problema e prioritizarea cheltuirii banilor, aşa încât acum există riscul ca acest program să fie scos de pe lista de priorităţi pentru că domnul Arafat iar vrea să dea grosul banilor la sectorul de Urgenţă, văduvind celelalte domenii din sănătate; or, degeaba ai timpi buni de intervenţie şi dotări dacă serviciul esenţial de prevenţie a bolilor nu este funcţional şi omul ajunge la spital în ultimul hal”, a subliniat preşedintele Asociaţiei Pacienţilor.