Părintele Vasile Adiaconiței, parohul Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Țolici, comuna Petricani, județul Neamț, a fost înmormântat 

20/04/2018

Sute de preoți, credincioși dar și persoane ce au dorit să aprindă o lumânare și să se roage pentru sufletul părintelui, au participat joi, 19 aprilie 2018, la Slujba de Înmormântare a preotului Vasile Adiaconiței, parohul bisericii din Țolici din județul Neamț. Slujba prohodirii a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor și delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Peste 500 de credincioși s-au rugat împreună cu clericii pentru sufletul părintelui trecut la cele veșnice. Slujba înmormântării a fost săvârșită de către ierarh dimpreună cu un impresionant sobor de preoți și diaconi. Alături de Preasfințitul Părinte Calinic au mai slujit părintele protopop Nicolae Axentioi de la Protoieria Târgu-Neamț, părintele Valentin Tofan, protopopul de Piatra-Neamț dar și părintele Vasile Lăiu, protoiereul Protopopiatului Bârlad, județul Vaslui, dimpreună cu preoții din împrejurimi, colegi și prieteni ai părintelui Vasile Adiaconiței. Slujba prohodului a fost oficiată la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Târpești, județul Neamț.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul a rostit credincioșilor îndoliați un cuvânt de mângâiere pentru familia preotului dar și pentru credincioșii comunității: „Într-o parohie, preotul este omul prin excelenţă la picioarele căruia creştinii merg şi depun cele mai intime mărturisiri ale sufletelor lor; pentru ca, odată cu iertarea păcatelor, cu autoritatea unei misiuni dumnezeieşti, părintele să le dea şi remediile pocăinţei. Interesant este faptul că bucuriile şi necazurile fiecărui credincios, enoriaş din parohia respectivă sunt bucuriile şi necazurile preotului care-l păstoreşte. […] Din păcate, în aceste momente, nimic altceva nu se mai poate face decât să înălţăm cuvinte de rugăciune către Atotputernicul Dumnezeu şi să zicem: «Şi precum pe pământ l-ai pus pe robul Tău slujitor în Biserică, aşa arată-l şi la altarul Tău cel ceresc, Doamne»”.
„S-a rugat pentru noi, ne-a oferit cuvânt, ne-a dăruit de fiecare dată un gând bun”
Totodată, viceprimarul comunei Petricani, Ioan Cristian Apostol, a adresat un cuvânt de condoleanțe credincioșilor: Comuna Petricani, este îndoliată și îndurerată, deoarece astăzi a fost înmormântat duhovnicul, preotul și consăteanul nostru, preotul Vasile Adiaconiței. Ne aşezăm astăzi în faţa sfinţiei sale cu mulţumire pentru ceea ce ne-a dăruit: s-a rugat pentru noi, ne-a oferit cuvânt, ne-a dăruit de fiecare dată un gând bun, ne-a arătat îndemnul spre pace şi spre iubire. Este preotul căruia i se aşează de către Dumnezeu, cel mai bine, această misiune, în suflet, în gând şi în faptă. Aici, în Parohia din Țolici, mulţi dintre noi ne-am adunat de fiecare dată, dar am văzut în părintele nu doar preotul, ci am văzut și omul, am văzut sufletul, am văzut sclipirea, am văzut dragostea, am văzut şi suferinţa, am văzut tot ceea ce adună în sufletul său şi în inima sa părintele Vasile Adiaconitei. A creat o mare familie şi sunt convins că aceasta va duce mai departe în toată comunitatea un exemplu despre cum trebuie să ne privim unii pe alţii şi pe care ni l-a picurat de fiecare dată părintele cu mult drag, aşezându-ne pe fiecare într-o zonă a echilibrului, a păcii, a iubirii, a dragostei faţă de Dumnezeu”.
După săvârșirea slujbei, părintele a fost purtat de către preoți spre mormânt și a fost  înhumat în cimitirul din curtea bisericii din Târpești. Părintele Vasile Adiaconiței, parohul Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Țolici, comuna Petricani, județul Neamț, a trecut la cele veșnice în cursul serii de luni, 16 aprilie 2018. Născut în comuna Belcești, județul Iași, a absolvit școala primară în satul natal și a urmat cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț între anii 1982-1987. A studiat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. A fost hirotonit diacon în data de 1 iunie 1990 și preot pe 2 iunie 1990 de IPS Părinte Pimen. Din data de 1 martie 1994 până pe 15 aprilie 2018 a slujit la parohia misionară Țolici din comuna Petricani.
Dumnezeu să îl ierte și să îl așeze în rândurile drepților! (doxologia.ro)

Lasa un comentariu