Părerea specialistului / Eradicarea hoției în masă girate de politicieni

 

* George Lazăr, fost prefect de Neamț, crede că România și, implicit, județul Neamț vor începe să se dezvolte doar atunci când se va eradica hoția în masă girată de politicieni

Politicieni bogați – țară săracă, mașini de lux – drumuri proaste, autostrăzi aproape inexistente. Economie vai de capul ei, resurse înstrăinate, sistem public de sănătate jalnic, sistem de educație controversat. Sunt doar câteva caracteristici, extrem de vizibile, care definesc România, o țară al cărei potențial de dezvoltare este unanim acceptat. De unde ni se trage această situație paradoxală și cum ieșim din această groapă-tunel din care nu mai vedem nici măcar luminița?

Pentru cititorii ziarului Ceahlăul această problemă este analizată, astăzi, de George Lazăr, fost prefect de Neamț.

„Dacă nu s-ar mai fura în România, am fi una dintre marile puteri economice din Europa. Este incredibil ce se întâmplă în țara noastră – o țară de aproximativ 22 milioane de cetățeni, cu aproximativ 3-4 milioane de români plecați în străinătate la muncă și care, în majoritatea lor, trimit bani grei în țară – suntem pe penultimul loc în Europa. Suntem depășiți la toate capitolele de țări mult mai mici decât noi – precum Ungaria, Grecia, Slovenia, Croația, Cehia etc. – la venitul pe cap de locuitor, la puterea de cumpărare a cetățenilor, infrastructură, nivel de investiții, medicină etc.

Când în România se va eradica hoția în masă girată de politicieni, de cei cu funcții de conducere, când interesul mult clamat pentru cetățeni va fi cu adevărat respectat, atunci vom începe și noi, ca țară, să ne dezvoltăm.

Pragul de hoție din România a atins, din nefericire, în ultimii 25 de ani un nivel alarmant, dar un nivel care mult timp a fost tolerat, până acum câțiva ani, când organele de cercetare au început să facă curățenie.

Anual, în România se fură miliarde de euro, bani pe care ar fi trebuit să îi regăsim în kilometri de autostrăzi, de drumuri naționale și județene, în dotarea spitalelor, în actul didactic, în venituri salariale, alocații pentru copii, pensii și multe alte domenii.

Acuzăm în permanență că suntem săraci, că nu e de unde, că lucrurile nu merg, dar în același timp politicienii noștri fură, și fură mult tare de tot.

Hoția, corupția, spălarea de bani, evaziunea fiscală sunt infracțiuni economice dintre cele mai grave, care ne-au adus în starea de astăzi. Față de aceste infracțiuni, dar și de cei care le comit trebuie să avem toleranță zero, pentru că altfel vom mai sta mult și bine în această sărăcie.

Nici în județul nostru lucrurile nu cred că stau prea bine, pentru că, dacă ne uitam atent la ce se întâmplă, vedem aceeași sărăcie perpetuă, dar și aceeași oameni politici care se joacă cu milioanele de euro.

Aș respecta și aș fi mândru dacă politicienii noștri ar face bani din afaceri private, atunci chiar nu ar fi nicio problemă.

Doar că politicienii noștri, aproape în totalitatea lor, fac bani, și bani enorm de mulți, din afaceri exclusiv cu statul.

Și ne punem atunci întrebarea, normală și de bun simț: de ce nu stau ei frumos în privat, să prospere acolo, fără a fi abonați la banii publici, la banii noștri?

Pentru că ei nu știu să facă afaceri curate, serioase, ei știu doar să se înfrupte din banii publici, pentru că, pe baza influenței lor, acești bani sunt mult mai buni și mai ușor de făcut.

Nu aveți  idee cam câți bani s-au dus în buzunarele acestor dinozauri politici de-a lungul timpului, în Județul Neamț. Cam cum și cât s-au căpușat banii publici, banii comunității, banii noștri până la urmă, de la tot ce înseamnă primării, Consiliu Județean și firmele subordonate direct acestora.

Doar compania Apa Serv, principala societatea a Consiliului Județean Neamț a avut în ultimii câțiva ani buget de investiții de peste 100.000.000 de euro, bani care s-au dus în contracte cu firmele oamenilor politici din Neamț.

Și, surpriză, prețul apei a crescut în loc să scadă, asta e clasa noastră politică, o clasă politică măcinată de interese, de corupție și hoție.

Oricare om simplu din județul nostru ar ajunge mâine la conducere, fără să aibă experiența managerială necesară, ar face de 10 ori mai mult bine comunității decât întreaga clasă politică actuală“.

Irina ȘTEFĂNESCU