Parcul Cozla – 110 ani de la inaugurare

bust2 Parcul Cozla din Piatra Neamţ a împlinit zilele acestea 110 de la inaugurare. Parcul Zoo, aşa cum este cunoscut de toată lumea, a fost construit la iniţiativa lui Nicu Albu, prefect, primar şi senator de la sfârşitul anilor 1890. Acum, fundaţia care îi poartă numele a marcat, printr-o scurtă ceremonie, împlinirea celor 110 ani de la amenajare. La manifestare au participat membrii Fundaţiei Nicu Albu, viceprimarul Aurelia Simionică şi Viorel Nicolau, cunoscut editor de carte şi publicist din Piatra Neamţ, cel din urmă evocând vremurile de mult apuse şi valorile comunităţii pietrene. Evenimentul a fost marcat şi de un scurt intermezzo la vioară, susţinut de artista Sara Stroici.

„În universul actual al politicii româneşti este mai mult ca oricând nevoie de modele. Nicu Albu a fost şi este un astfel de model şi nu ştiu dacă în această perioadă vom reuşi să dăm oraşului nostru astfel de oameni”, a spus Iulian Luca, preşedinte al Fundaţiei Nicu Albu.

 

* Parcul a fost gândit ca un loc de întâlnire, de recreere

 

„Evenimentul este unul dintre acelea de care avem foarte multă nevoie în zilele noastre şi care are legătură cu valorile româneşti. Aceşti oameni care au realizat ceva trebuie aduşi din nou în prim plan. Fără aceşti oameni nu ar fi fost posibil să avem istorie şi valori la care să ne raportăm. Nicu Albu a fost o personalitate a oraşului Piatra Neamţ şi trebuie pusă din nou în valoare”, a declarat Aurelia Simionică, viceprimar al municipiului Piatra Neamţ.

„Este foarte bine că evocăm aceste personalităţi marcante pe care le-a avut oraşul Piatra Neamţ de-a lungul anilor. Nicu Albu avut o bogată activitate politică şi administrativă şi a fost o persoană nu de puţine ori contestată. Noi comemorăm această personalitate pentru că, de obicei, adevăratele valori sunt recunoscute post mortem”, a spus Ion Rotaru, preşedinte de onoare a Fundaţiei Nicu Albu.

„Parcul a fost gândit ca un loc de întâlnire, de recreere. Pe locul cazinoului care a ars, acum sunt Colibele Haiducilor. Nicu Albu a căutat atunci să facă un loc doar pentru comunitate. S-au făcut chioşcuri după modelul celor de la Sinaia şi Slănic, iar totul s-a făcut cu cheltuieli bine drămuite. S-au găsit în arhive documente justificative inclusiv pentru cuiele folosite. Când era chemată fanfara să cânte în acest parc, se negocia. Ideea este să păstrăm în continuare parcul ca un simbol al acestui oraş, indiferent de culorile politice”, a spus Viorel Nicolau.

 

*  După dezastru, lucrările au durat trei ani, pe parcursul a 6 anotimpuri

 

Parcul Cozla  este cea mai măreaţă realizare a primarului Nicu Albu, rămânând peste timpuri. Această operă a început, urmare a unor alunecări de teren pe muntele Cozla, după ploile abundente din noaptea dintre 30 si 31 mai 1897. Dintre toţi cetățenii orașului Piatra Neamţ, cel mai lucid s-a dovedit a fi prefectul de atunci al județului, Nicu Albu. Om cu o vastă experiență în amenajările legate de drumurile din munții Neamțului, și-a convocat specialiștii, constructorii şi silvicultorii, consultându-i pentru remedierea dezastrului și prevenirea pe viitor a repetării fenomenului. S-a ajuns la concluzia că muntele Cozla trebuie împădurit în condiții cu totul specifice, brazi ornamentali, plantați într-un anume fel, pentru a evita formarea viiturilor. Lucrările au durat trei ani, pe parcursul a 6 anotimpuri. A fost construită șoseaua care duce din strada Ștefan Cel Mare până în vârful Cozlei Mici, s-au făcut ziduri de sprijinire a malurilor. La terminarea sa, Parcul Cozla era o adevarată operă de artă. La poalele Cozlei a fost amenajată și o grădină zoologică. Inaugurarea parcului a avut loc în ziua de 15 august 1904. Înaintea festivităţilor, în ședința Consiliului Local, Dimitrie Hogea, viceprimar şi apoi primar la Piatra Neamţ, a propus ca parcul să poarte numele lui Nicu Albu, ca semn de prețuire pentru munca depusă de el. În modestia sa, acesta a refuzat, atribuindu-se atunci denumirea de Parcul Cozla.

 

Irina ŞTEFĂNESCU