„Paradisul Verde” descris de un elev nemţean: Locul I la ECOlimpiada Elevilor

premiu olimpiada1 Proiectul educaţional ECOlimpiada Elevilor şi-a desemnat, ieri, câştigătorii în urma unui proces de evaluare interdisciplinar, în care au fost analizate aproape 9.000 de compuneri  trimise de elevi din toată ţara. Tema proiectului a fost despre colectarea separată şi reciclarea deşeurilor de ambalaje, realizate de elevii de clasa a III-a din 45 de localităţi din România. Locul I a fost obţinut de Romaniuc Albert-Iulian, elev la Şcoala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Roman, care a reuşit să impresioneze juriul cu lucrarea „Paradisul Verde”.

Acordarea premiilor s-a desfăşurat în prezenţa, devenită astfel tradiţională, a Preşedintei Comisiei pentru Mediu şi Echilibru Ecologic – Carmen Ileana Moldovan. Pentru ceremonia de premiere a fost ales un spaţiu educativ special, care îmbină istoria, cultura şi pasiunea celor 25 de premianţi pentru ştiinţele naturii – Muzeului Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa.

În total au fost oferite 125 de premii constând în aparatură multimedia pentru câstigătorii premiilor I, II şi III şi ghiozdane pentru cei care au obţinut menţiune. Totodata, au fost premiate şi persoanele care s-au ocupat cu educarea şi formarea elevilor ecologisti.

„Vrem să creăm adevărate comunităţi responsabile faţă de deşeurile de ambalaje. Investiţiile pe care le facem în serviciile de gestiune a deşeurilor nu ar fi complete fără investiţia în educaţia tinerei generaţii. Aşa cum suntem deschizători de drumuri în colectarea separată suntem şi promotorii unor programe de educare cu impact real – laborioase dar atractive pentru copii. Le mulţumim cadrelor didactice pentru implicare”, a declarat Sorin Cristian Popescu, Directorul General Eco-Rom Ambalaje.

Prima şi cea mai importantă componentă este cea didactică, aceasta urmărind educarea elevilor şi stimularea interesului lor faţă de procesul de colectare separată, ca mijloc de prezervare a mediului. De aceea, Eco-Rom Ambalaje, în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Ambalaje şi Mediu, a realizat în anul 2008 un manual opţional pentru clasele a 3-a şi a 4-a în care elevii învaţă despre reciclarea ambalajelor de hârtie, sticlă, plastic şi metal. Fiecare lecţie este urmată de exerciţii şi teme care îi ajută pe copii să îşi evalueze cunoştinţele şi să pună în practică informaţiile alături de familie şi prieteni.

Pentru elevii participanţi, competiţia ECOlimpiada Elevilor a reprezentat un demers important în crearea unei educaţii ecologice, datorită celor două componente integrante: cea didactică prin auxiliarul curricular „Învăţăm să reciclăm ambalajele” şi cea competiţională, în cadrul căreia elevii au realizat câte o compunere iar învăţătorii de la fiecare clasă au nominalizat-o pe cea mai bună şi au înregistrat-o pe site-ul www.colecteazaselectiv.ro. Elevii s-au bucurat de susţinerea comunităţii din cele 45 de localităţi participante prin numărul de voturi unice acordate compunerilor, însă ultima departajare din punct de vedere al originalităţii, respectarea normelor de redactare şi a temei propuse a fost făcută de un juriu format din reprezentaţii Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice şi Eco-Rom Ambalaje.

Geanina NICORESCU