Descoperire arheologică epocală la Bâtca Doamnei
* Descoperirea a fost făcută de o echipă de arheologi din Dâmbovița, iar condițiile derulării săpăturilor fac ca bijuteria să revină Muzeului din Târgoviște
Cea mai mare descoperire arheologică din ultimii ani a fost făcută, acum câteva zile, la Piatra Neamț. Un pandantiv de piatră, gravat cu motive geometrice a fost descoperit de o echipă de arheologi dâmbovițeni în șantierul Poiana Cireșului de lângă Bâtca Doamnei.
Potrivit reprezentanților Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” de la Târgoviște, descoperirea întregește patrimoniul arheologic european, acesta fiind al treilea obiect de podoabă de acest fel descoperit în România.
„Cercetările din acest an au scos la iveală și alte artefacte de mare importanță pentru întregirea imaginii asupra culturii gravețiene de pe teritoriul României, dintre care se distinge o lamă foarte mare pentru aceasta etapa, de 11 centimetri lungime si câţiva centimetri lătime, realizată din silex, cu trăsături tehno-tipologice particulare. Ultima descoperire este însă cea mai importantă și constă într-un superb pandantiv din piatră, frumos și complex gravat cu motive geometrice, recuperat dintr-un strat care apartine culturii gravetiene, vechi de peste 20.000 ani, vechime constatată prin datări radiometrice prin metoda C-14 „, a declarat directorul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște, Ovidiu Cârstina.
“E al lor, dar vom obține și expunerea la Piatra Neamț”
Profesorul Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Neamţ, este la curent cu această mare descoperire: „Normal că știu despre descoperirea colegilor arheologi de la Dâmbovița. Din păcate, nu am apucat încă să văd acest pandantiv întrucât în ultimele zile eu am tot fost pe alt șantier, cel de la Văratec. Conform uzanțelor și reglementărilor legale, obiectul descoperit revine instituției care a finanțat cercetarea arheologică. Noi nu am mai avut cum finanța în acest an săpăturile, deci pandantivul revine celor de la Dâmbovița. Nu cred că problema de proprietate e mai importantă decât descoperirea în sine. Dincolo de frumusețea obiectului, încă o dată se relevă de când erau locuite aceste locuri și de către ce oameni creativi. Chiar dacă bijuteria va merge la Muzeul din Târgoviște sunt convins că vom găsi înțelegere și, la un moment dat – așa cum s-a întâmplat și în alte cazuri – vom putea să o expunem, pentru o scurtă perioadă, și la Piatra Neamț”.
Din cele spuse de directorul Dumitroaia, arheologii de la Dâmbovița au o relație deosebită cu Complexul Muzeal din Neamț instituție căreia, și în alți ani, i-au cedat o parte din obiectele descoperite pe șantierele arheologice din judeţul nostru.
Pandantivul a fost descoperit la finele săptămânii trecute și deja cei mai mari specialiști români în domeniu vorbesc despre acest eveniment. Informația scoaterii la lumină a bijuteriei face deja turul agențiilor de presă și nu este exclus ca, într-o perioadă relativă de timp, canalul Discovery să-i dedice un reportaj.
Daniel VINCA