* „Până pe 8 martie am consumat toți banii; cu o proteză și câteva tratamente pentru copii termini plafonul în câteva zile“, a punctat dr. Bejan
Nici „pe-o măsea“ nu mai ajung banii alocați de Casa de Asigurări de Sănătate Neamț pentru serviciile dentare gratuite. Zece dintre stomatologi au epuizat fondurile alocate lunii martie încă din prima săptămână, dar nici colegii lor aflați în relație contractuală cu CAS Neamț nu mai pot acorda prea multe servicii gratuite asiguraților. Din păcate, de la un an la altul valorile contractuale scad, în timp ce populația se confruntă cu probleme de sănătate dentară din ce în ce mai grave, mai ales din cauza E-urilor și a consumului exagerat de zahăr.
Cei 86 de furnizori de servicii dentare din județul Neamț aflați în contract cu CAS au la dispoziție, luna aceasta, puțin peste 170.000 de lei, pe tot trimestrul fiindu-le alocată suma totală de 517.000 de lei. Deși suma pare destul de generoasă, defalcată pe cabinete abia ajunge „pe-o măsea“. Bugetul fiecărui dentist diferă în funcție de echipamentele din dotare, de personalul calificat și de amplasare. Un stomatolog care a primit luna aceasta 1.638 de lei a consumat toți banii în prima săptămână. „Și acești bani sunt bineveniți, pentru că pot ajuta mai mulți copii și unul-doi bătrâni. Depinde de serviciile medicale pentru care sunt solicitat. Dacă acopăr o proteză totală pentru un bătrân, am consumat deja 870 de lei, iar de restul mai acord vreo 20 de servicii gratuite la copii. De la un an la altul, fondurile alocate medicinii dentare sunt tot mai reduse și acest fapt poate avea repercusiuni grave în rândul populației“, a subliniat dr. Mihai Bejan.
* La stomatolog, doar când „crapă măseaua“
Din păcate, tratamentele dentare sunt lăsate pe ultimul loc în lista de priorități a populației când vine vorba de îngrijirea sănătății, după cum arată studiile de specialitate. În cele mai multe cazuri, se ajunge la stomatolog abia atunci când cu adevărat „crapă măseaua“, când apar infecții grave sau când „craterele“ din gingii cauzează paradontoze.
Atât pacienții asigurați, cât și cei neasigurați pot beneficia de anumite servicii medicale dentare gratuite. Aceste proceduri sunt acordate în baza pachetului minimal de servicii medicale și doar la medicii dentiști nemțeni care au încheiat contract cu Casa Județeană de Asigurări Neamț.
Nemțenii care nu au calitatea de asigurat în sistemul medical pot să beneficieze doar de servicii de medicină dentară în caz de urgență. Potrivit legii, pachetul minimal include următoarele servicii de medicină dentară: pansament calmant sau drenaj endodontic, tratamentul parodontitelor apicale cu anestezie, chiuretaj alveolar și tratamentul hemoragiei, reducerea luxației articulației temporo-mandibulare, reparație sau rebazare a protezei – care se acordă o dată pe an, reparația aparatului și decapușonarea-extirparea mucoasei care acoperă coroana dintelui la copii. Deși aceste proceduri sunt gratuite, nemțenii trebuie să plătească integral pentru investigațiile paraclinice recomandate de stomatolog, respectiv radiografii dentare și medicație prescrisă.
* Unele servicii sunt gratuite, altele decontate doar 60%
Pachetul de servicii medicale de bază, destinat doar asiguraților, include consultații, tratamente și extracții suplimentare față de pachetul minimal. Aceste servicii constau într-o consultație pe an, care include controlul oncologic și igienizarea; tratamentul cariei simple și a afecțiunilor pulpare pe bază de anestezie; pansament calmant/drenaj endodontic; tratamentul gangrenei pulpare; tratamentul parodontitelor apicale, prin incizie, cu anestezie; tratamentul afecțiunilor parodonțiului cu anestezie; extracția dinților temporari sau permanenți cu anestezie; chiuretajul alveolar și tratamentul hemoragiei; reducerea luxației articulației temporo-mandibulare; o dată la 5 ani proteza acrilică mobilizabilă pe arcadă; o dată pe an reparație/rebazare proteză; reconstituire coroană radiculară; aparate și dispozitive utilizate în tratamentul malformațiilor congenitale; șlefuirea dintelui pentru aplicarea tratamentului; reparația aparatului ortodontic; o dată la doi ani sigilare/dinte; decapușonarea la copii.
Trebuie reținut faptul că anumite servicii din lista de mai sus sunt decontate în proporție de 100 la sută pentru copii și beneficiarii legilor speciale și doar în proporție de 60 la sută pentru persoanele de peste 18 ani.
Geanina NICORESCU