Pană de curent în timpul testării scrise la română din cadrul Evaluării Naționale

*Pentru a fi semnalate posibile nereguli în timpul examenului, Ministerul Educației Naționale a pus la dispoziție o linie specială TELVERDE 0800801100, număr de telefon cu apelare gratuită
Din totalul celor 4.123 de elevi absolvenți de clasa a VIII-a din județul Neamț înscriși la Evaluarea Națională, s-au prezentat, ieri, la proba scrisă la limba și literatura română doar 4.079. Nu au fost cazuri de eliminare, însă a avut loc o situație deosebită. În prima jumătate de oră, rețeaua electrică de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida“ Piatra Neamț a cedat, pe fondul suprasolicitării. Pana de curent a fost remediată în scurt timp, într-un sfert de oră reintrându-se în normal. Potrivit reprezentanților ISJ Neamț, elevii nu au avut de suferit din cauza defecțiunii.
Subiectele de la proba de limba română primite de elevii claselor a VIII-a la Evaluarea Națională 2017 au avut un grad mediu de dificultate. Elevii au avut de răspuns unor întrebări simple, care nu le-au provocat mari dificultăți, dar și de demonstrat apartenența poeziei „Ploaia“, de Magda Isanos, în genul liric.
La partea a doua au avut de răspuns unor întrebări pe baza unui text la prima vedere și de scris o compunere despre o întâmplare reală sau imaginară ce a avut loc în timpul unei competiții sportive. Examenul a început la ora 9:00, iar elevii au avut la dispoziție două ore pentru a rezolva cele trei subiecte primite, redactate de o comisie specială din cadrul Ministerului Educației. O noutate a examenului de Evaluare Naționala 2017 este creșterea ponderii mediei obținute de elevi la examen la 80%, în timp ce media anilor de gimnaziu va reprezenta doar 20% la stabilirea mediei finale, de care depinde repartizarea elevilor la liceu. Tot din acest an, se elimină prevederea conform căreia nota finală după soluționarea contestațiilor se modifică numai în cazul în care, între nota inițială și nota de la contestație există o diferență de minimum 0,5 puncte. Astfel, indiferent de diferența dintre nota inițială și cea primită după contestație, aceasta din urmă va fi cea finală. Tot din acest an, părinții ori tutorele pot vedea lucrările copiilor lor, imediat după ce rezultatele finale vor fi afișate. Dar asta nu înseamnă că se poate modifica ceva în nota finală.
Pentru a fi semnalate posibile nereguli în timpul examenului, Ministerul Educației Naționale a pus la dispoziție o linie specială TELVERDE 0800801100 (număr de telefon cu apelare gratuită). Numărul 0800801100 va fi disponibil zilnic, pe toată durata desfășurării examenului, între orele 8:00-16:00 (luni-joi) și 8:00-14:00 (vineri). Trebuie subliniat că în sala de examen sunt interzise orice fel de lucrări, manuale, dicționare, notițe, însemnări, care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, dar și telefoanele mobile și cu orice instrument electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare. Elevii claselor a VIII-a au fost informați asupra faptului că nerespectarea dispozițiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de clasă vor duce automat la eliminarea lor din clasă de către președintele comisiei, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu și la notarea cu nota 1 (unu) a lucrării elevului scos din examen. Nerespectarea dispozițiilor menționate poate conduce, după caz, la sancționarea asistenților, conform regulamentului de examen de la evaluarea națională 2017.
Geanina NICORESCU