Pana de curent la simularea examenelor naționale

Ieri dimineață, câteva unități de învățământ din zona Roman au fost afectate de o pană de curent la o oră după transmiterea la clase a subiectelor de la simularea examenelor naționale. Procesul de evaluare a elevilor nu a avut de suferit, întrucât școlile cu pricina au trecut pe generatoare.

Joi, 16 martie, la simularea pentru Evaluarea Națională au participat elevii claselor a VIII-a, acestora fiindu-le testate cunoștințele de matematică, în timp ce liceenii de clasa a XI-a și a XII-a au avut simularea de Bacalaureat la istorie, pentru profilul umanist, și la matematică – pentru profilul real. Au absentat aproape 1.500 de elevi.

Potrivit prof. Ioan Milea, inspector școlar general adjunct, în timpul simulării examenului la matematică a fost eliminat un elev de clasa a XII-a. Este vorba despre un licean de la Colegiul Național „Roman-Vodă“ din Roman, care a fost prins cu telefonul mobil, „deși elevii au fost instruiți despre rigorile unui astfel de examen.

La probele de matematică și istorie au fost prezenți 4.398 elevi de clasa a VIII-a, 3.708 liceeni de a XI-a și 3.742 liceeni de a XII-a.

La primul subiect al simulării de BAC la care au participat liceenii din ani terminali, au fost de rezolvat ecuații, precum și un exercițiu cu funcții. Un alt exercițiu a implicat folosirea procentelor și a surprins contextul actual din țară, făcând referire la scumpiri. Pentru ultimele două cerințe de la acest subiect, elevii au avut de folosit sistemul de coordonate carteziene și funcțiile trigonometrice. La al doilea subiect, elevii au avut de rezolvat trei exerciții cu matrice și trei folosindu-se de o lege de compoziție. La al treilea subiect toate exercițiile au fost cu funcții.

Vineri, pe 17 martie, va avea loc proba la alegere a profilului și specializării, care va fi susținută numai de elevii claselor a XII-a. Probele simulărilor încep la ora 09.00, dar accesul elevilor în sălile de clasă se va face doar până la ora 08.30. Din momentul în care primesc subiectele, școlarii de clasa a VIII-a au la dispoziție două ore pentru rezolvarea lor, iar elevii de liceu vor avea trei ore pentru redactarea lucrării scrise.

Rezultatele acestor simulări vor fi afișate pe 31 martie. Ordinul prevede ca, la nivelul fiecărei unități de învățământ, rezultatele elevilor să fie discutate individual, de asemenea se cer ședințe cu părinții, dar și la nivelul consiliului profesoral pentru găsirea unor soluții pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.

Geanina NICORESCU