* “Comercianţii nu sunt obligaţi să reducă preţul la raft”, spune şeful Gărzii Financiare
Efectele reducerii TVA în panificație fac ținta verificărilor comisarilor de la Garda Financiară Neamț în această perioadă. În prima săptămână de aplicare a noilor reglementări au fost verificate 40 de societăţi comerciale, atât producători, cât şi comercianţi. Efectele reducerii TVA-ului nu sunt, însă, aşa rapid vizibile, decât în partea de documente contabile la nivelul furnizorilor şi al beneficiarilor din tot lanţul economic, întrucât măsura a fost luată de guvern în primul rând pentru reducerea evaziunii fiscale. Era de aşteptat ca măcar preţul pâinii să scadă de la 1 septembrie ca efect al scăderii TVA, însă chiar şi reprezentanţi ai guvernului au declarat că în primă fază efectul aşteptat este scoaterea din zona gri a activităţii economice din prima jumătate a lanţului, pornind de la marii achizitori cereale.
„Controalele le întreprindem împreună cu poliţia şi au drept scop verificarea mai mult a documentelor contabile ale agenţilor economici, reducerea TVA trebuie evidenţiată ca atare în facturi şi alte acte şi, foarte important, trebuie să verificăm dacă reducerea se aplică doar acelor produse pentru care s-a aprobat această măsură”, declară Mihai Archip, şeful Gărzii Financiare Neamţ. „Trebuie ţintit în primul rând modul în care se aplică mecanismul din start, comerciaţii sunt ultima verigă în acest lanţ şi practic nu sunt obligaţi să reducă preţul la pâine, acest aspect tot piaţa îl stabileşte, şi imediat s-a văzut că majoritatea comercianţilor au scăzut preţurile la produsele de panificaţie, pentru că altfel nu ar mai fi vândut. Scăderea taxei şi a preţului final ar urma să aducă un volum crescut al vânzărilor, pe baza cărora să crească şi încasările la buget, însă aceste efecte scontate vor fi palpabile ulterior. Cert este că o reducere a taxei sigur va scoate la lumină o bună parte din activitatea evazionistă în acest domeniu, iar în această perioada de probă pentru care s-a adoptat scăderea TVA se va vedea exact care vor fi efectele măsurii”.
Primele acţiuni ale comisarilor şi poliţiştilor au scos la iveală o practică a producătorilor nemţeni, care distribuie pâine nu întotdeauna pe baza documentelor. Deja au fost găsite prin pieţe mai multe maşini încărcate cu pâine fără documente de provenienţă. Evaziunea în panificaţie este explicată de unul dintre cei mai renumiţi brutari din zonă ca fiind efectul costurilor de producţie ridicate. Dacă fabricarea pâiinii, în sine, nu este atât de costisitoare ca materii prime folosite, fiind vorba de făină şi apă, în schimb celelalte „ingrediente” atârnă greu în preţul producătorului. „Dintre toate cheltuielile de producţie care sunt suportate s-a redus o singură taxă, în condiţiile în care preţul la energie electrică, preţul combustibililor, costurile de personal, cheltuielile de transport şi celelalte sunt mereu în creştere”, spune Valentin Gliga. „Dacă ne gândim la cerinţele care sunt în domeniul panificaţiei şi costurile de investiţie, poate ne dăm seama că nu este atât de simplu să fii producător, şi mai ales să fii un producător onest. Este necesar ca toţi cei implicaţi în acest lanţ, de la agricultori, la comercianţi, să fie oneşti şi probabil că aşa evaziunea se va reduce şi chiar la un nivel satisfăcător. După o serie de calcule pe care le-am făcut, măsura reducerii TVA ar putea scoate la suprafaţă 25% din piaţa această nefiscalizată. Lucrurile sunt, însă, mult mai complexe şi dincolo de reducerea preţului pâinii la raft, este o măsură binevenită”.
Cristina IORDACHE