Şoferii nemţeni nu sunt extaziați de prevederea din proiectul de Cod Rutier care le-ar permite să consume ”doar un păhărel” înainte de a se urca la volan.
”Nu sunt tentat să pun băutură în gură când mă urc la volan”, a spus un şofer. „Păi dacă beau un păhărel, vine şi al doilea”, a mărturisit un altul. „Nu vreau să îmi pierd serviciul”, a adaugat un taximetrist.
În varianta plăcută, pentru cei care nu văd o contradicție între volan și șpriț, conducătorii auto nu vor mai fi sancționați pentru o alcoolemie mai mică de 0,2 la mie.
Concentraţia de alcool de 0,2g/l – 0,5g/l va fi considerată contravenţie, iar la peste 0,5g/l se intră sub incidenţa legii penale, conform modificărilor noului Cod Rutier (a cărui adoptare a fost amânată din cauza clarificării detaliilor tehnice de constituire a contului unic unde vor fi vărsate sumele provenite din amenzi).
Alte modificări ale noului Cod rutier îi vizează pe şoferii care provoacă accidente cu victime, cărora li se ridica dreptul de a conduce în urma deciziei luată de către procuror, fără a mai fi aşteptată decizia instanţei privind vinovăţia sau nevinovăţia celui căruia i s-a suspendat permisul. Aceeaşi sancţiune a suspendării permisului se aplică şi în cazul neachitării amenzii în termen de 30 de zile.
Şi totuşi cum rămăne cu păhărelul permis la volan? E o capcană ca să fie aplicate mai multe amenzi în cazul celor care nu se pot opri după primul pahar sau o prevedere relaxată legislative care ar deschide drumul spre cât mai multe accidente rutiere?
Mihaela Racovanu