Pădurarul de Grinţieş rămâne încă o lună în arest

22/11/2012

*Paul Caraze şi gateristul Dumitru Galanton au atacat imediat decizia tribunalului

Pădurarul de Grinţieş, Paul Caraze şi gateristul Dumitru Galanton au aflat ieri că mai stau o lună de zile în arest preventiv. Imediat, amândoi au declarat recurs împotriva hotărârii Tribunalului Neamţ, aşa că zilele următoare se vor prezenta din nou în faţa magistraţilor băcăuani.

Paul Caraze şi Dumitru Galanton au fost arestaţi la finele lunii octombrie la cererea DIICOT Neamţ, care îi cercetează în dosarul tăierilor ilegale din pădurile Grinţieşului, alături de poliţiştii Valentin Todirică şi Ştefan Măcărescu şi un alt gaterist, Benone Moroşanu. Acuzaţiile aduse de procurori sunt grave, pe măsura “atribuţiilor”. Pădurarul este învinuit pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, abuz în serviciu, fals intelectual şi complicitate la evaziune fiscală. Dumitru Galanton răspunde pentru constituire de grup infracţional organizat în vederea tăierii ilegale de arbori, evaziune fiscală şi uz de fals. Anchetatorii au obţinut arestarea lor preventivă pe baza probelor care vorbesc de un soi de frăţie existentă la Grinţieş, prin care deţinătorii de gatere – Benone Moroşanu, Dumitru Galanton – au reuşit să convingă oamenii cu funcţii cheie – pădurarul, şeful de post şi adjunctul acestuia – să-i ajute să exploateze lemn ilegal. Bineînţeles, ajutorul era răsplătit, dar desigur că nimeni nu recunoaşte nimic. Cu excepţia lui Benone Moroşanu, care a mers cu anchetatorii în pădurile Grinţieşului şi le-a arătat, exact, de unde s-a tăiat. Aşa s-a stabilit, deocamdată, că s-au tăiat 600 de copaci nemarcaţi, în valoare de minim 2,5 milioane de lei. Asta, în condiţiile în care numai Dumitru Galanton deţine 30 de hectare de pădure.

Ancheta, care vizează 20 de persoane, dintre care cinci arestaţi până acum, este în derulare şi cu siguranţă că proporţiile defrişărilor numai din zona Grinţieşului sunt cu mult mai mari decât au descoperit până în acest moment procurorii.