PACT şi Noua Românie strâng semnături pentru candidaţi

semnaturi” (3) Candidaţii independenţi trebuie să fie susţinuţi de minimum 1% din numărul total al

alegătorilor înscrişi în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reşedinţă în circumscripţia respectivă, fără ca numărul acestora să fie mai mic de 1.000 de alegători.”, se spune în Legea electorală.

Deja două formaţiuni politice din Neamţ strâng semnături, într-un mod inedit: on line, pe facebook sau apelând la presă.

De exemplu, Partidul Noua Românie, prin Adrian Reiş, apelează la reţeaua de socializare: „Dragi prieteni, care mă cunoalteti personal sau nu!!! Vin la dumneavoastră cu o rugăminte foarte mare! Suntem pe ultima sută de metri în strângerea de semnături pentru a putea candida la funcţia de deputat în Parlamentul României, la alegerile din 11.12.2016, astfel vă rog să îmi daţi semnătura dumneavoastră de susţinere”. Mai departe suntem informaţi despre numărul de telefon al tânărului cu aspiraţii parlamentare.

Tot pe Facebook, vedem că preşedintele PNR Piatra Neamţ este supărat pe un anunţ, culmea, tot de strângere de semnături, gen „vând pepeni” (foto):

„Noi ne chinuim să le strângem corect și alții…. Sunt curios cine finanțează acest lucru!!! Și despre care candidat independent este vorba??? Aștept răspunsul dumneavoastră!!!!”

Mai bine organizaţi, cei de la PACT apelează la comunicate de presă: „Candidaţii independenţi susţinuţi de Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor demarează prima campanie de strângere de semnături online din România pentru depunerea candidaturilor la alegerile parlamentare. Acest pas continuă acţiunea de marţi, 4 octombrie 2016, prin care PACT a iniţiat procedurile de sesizare a CCR cu privire la neconstituţionalitatea legii electorale.

În condiţiile în care România are un prag extrem de restrictiv al numărului de semnături necesare pentru depunerea unei candidaturi, scopul declarat al acestei iniţiative este să demonstreze că semnăturile electronice au aceeaşi valoare ca semnăturile pe hârtie”.

„Vom utiliza mai departe, după strângerea numărului de semnături necesare şi depunerea lor la birourile electorale, toate mecanismele legale necesare pentru a sparge această blocadă impusă de partidele vechi în faţa candidaţilor independenţi.

În acest sens, vom depune dosarele la Birourile Electorale de Circumscripţie, iar în cazul în care semnăturile cetăţenilor transmise online nu vor fi acceptate, vom ataca decizia la instanţele abilitate, stabilind un precedent juridic esenţial pentru democraţia românească”.

M.O.T.