Pacienţii din UPU, „la foc continuu” spre Roman, pentru tomografii

tomograf

Duminică s-a atins apogeul trimiterilor la spitalul romaşcan, spitalul judeţean fiind, temporar, lipsit de CT.

Medicii din Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului judeţean s-au confurntat, ieri, cu foarte multe cazuri grave, care au necesitat investigaţii la computer tomograf. Din păcate, această afluenţă mare de bolnavi grav a fost taman într-o zi în care în unitatea medicală nu este aparatură de specialitate. Firma aflată în relaţie contractuală cu spitalul judeţean îşi înlocuieşte tomograful cu unul nou, mai performant, aşa încât, pentru câteva zile, pacienţii care trebuie investigaţi sunt trimişi, cu ambulanţele, la Roman.

Ziua de ieri a fost una foarte aglomerată de cazuri grave, mai bine de 10 până la orele după-amiezei, după cum ne-au spus medicii. Au fost duşi la spital, cu salvările, bolnavi cu accidente vasculare cerebrale, cu traumatisme craniene cauzate de accidente rutiere, pacienţi în criză de epilepsie şi cu diverse alte probleme neurologice acute în cazul cărora doctorii au decis că este nevoie de computer tomograf în vederea stabilirii diagnosticului.

Drept urmare, Serviciul Judeţean de Ambulanţă a fost suprasolicitat pentru curse spre şi dinspre Roman, cu pacienţi care au trebuit duşi şi aduşi peste 100 de kilometru la fiecare cursă. Situaţia persistă de câteva zile, dar sunt semnale că, pe la mijlocul acestei săptămâni, se va rezolva problema, în sensul instalării unui computer tomograf nou în spitalul nou, la firma privată. Sigur că un CT propriu al unităţii medicale ar fi de dorit, iar conducerea unităţii face eforturi pentru achiziţionarea unuia. Managerul dr. Ioan Lazăr vrea să achiziţioneze unul nou, în leasing, cu banii spitalului, valoarea totală a aparaturii fiind de peste 100.000 de euro.

 

Geanina NICORESCU