Ordin de la Prefect: apă rece pentru toți!

robinet_apa

180 de familii scapă de coșmarul debranșării

*”Dacă-i ordin, normal că îl ducem la îndeplinire!” – Cătălin Dughir, manager ApaServ
*”Oricum rămăseseră debranșate doar asociațiile unde nu s-a adus niciun leu de amar de vreme; și la acestea ne gândeam și noi să reluăm furnizarea pe canicula asta”, mai spune Dughir

Cele 180 de familii de la asociațiile din Neamț debranșate de la conducta de apă rece vor fi, de astăzi reconectate, la rețea. Printr-o hotărâre semnată ieri de prefectul de Neamț, George Lazăr, în calitate de șef al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, una din măsurile principale de combaterea a efectelor caniculei este dispunerea măsurii de a se furniza apă rece tuturor celor conectați la furnizorul județean (Compania ApaServ), indiferent de datorii sau de alte litigii.
Directorul ApaServ, Cătălin Dughir declara ieri că a auzit de respective hotărâre, așteaptă să o primească și azi echipele de teren vor reconecta cât de repede pot abonații debranșați: “Bineînțeles că vom demara operațiunile pentru rebranșare. Dacă e ordin, normal că îl ducem la îndeplinire. Știți cum se spune, chiar și în cazurile în care nu ești bucuros, <dacă e ordin, cu plăcere!>. În cazul acesta însă nu se pune problema de a acționa doar pentru că e ordin. Și noi, chiar în ultimele zile, în echipa de conducere de la ApaServ discutasem despre oportunitatea devenită necesitate de a realua furnizarea de apă rece, la toată lumea, chiar și la asociațiile cu probleme, din cauza caniculei care, evident, impune o recalibrare a deciziilor”.
De parcă s-ar fi vorbit cu directorul Dughir, în conferința de presă comună susținută ieri împreună cu Culiță Tărâță (președintele Consiliului Județean Neamț), prefectul Lazăr a subliniat faptul că în aceste zile succesive de temperaturi ridicate, sănătatea publică (garantată de Constituție) trebuie asigurată inclusiv prin facilitarea liberultantul ui acces la apa rece. „Furnizarea continuă a apei reci, tuturor beneficiarilor, 24 din 24 de ore, este acum o necessitate. În mod normal, fiecare cetățean trebuie să aibă acces oricând la o sursă neîntreruptă de apă, dar cu atât mai mult pe această căldură sufocantă”, a mai adăugat prefectul.
În Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Neamț – la care nu a participat directorul Dughir ci un alt membru din conducerea ApaServ – reprezentantul Companiei a votat și el pentru respectiva măsură, fapt subliniat și de prefect.

Hotărârea care intră în vigoare de azi prevede această furnizare non-stop pe perioada 13 august – 22 septembrie. Altfel spus, în această perioadă vor primi apă rece clienții ApaServ care erau ieri debranșați și compania respectivă nu poate opera nici alte debranșări.
„Nu va fi o problem rebranșarea, pentru că nu mai sunt multe asociații în această situație. Acolo unde am văzut bunăvoință, unde măsura noastră de presiune a dat un rezultat cât de mic, am reluat deja până acum furnizarea. Rămăseseră deconectate doar acele asociații unde de săptămâni bune, chiar de luni întregi, nu se adusese niciun leu din restanțe”, a precizat directorul ApaServ.
Din cele circa 180 de familii din Neamț care nu mai aveau acces la apă rece de la furnizorul autorizat, 160 aparțin de asociații de locatari din Piatra Neamț, iar 20 dintre ele sunt de la o asociație din Bicaz.

Daniel VINCA
Pachet de măsuri anticaniculă
În afara interdicției de a se mai întrerupe furnizarea apei reci, ieri Comitetul prezidat de prefect a mai decis alte trei măsuri.
Prima se referă la intensificarea informării populației cu privire la riscurile expunerii prelungite la caniculă, activitate ce revine reprezentanților instituțiilor abilitate și aleșilor din fruntea comunităților locale.
O a doua măsură revine în responsabilitatea DSV Neamț căreia I s-a cerut o intensificare a controalelor la firmele care produc mărfuri de origine animală )e vorba mai ales de alimente).
A treia măsură va fi pusă în practică de ITM care trebuie să verifice felul în care angajatorii iau măsurile legale pentru protejarea angajaților care lucrează în aer liber sau în spații închise cu temperaturi foarte mari (gen brutării) în perioadele cu temperaturi excesive.