Opt poliţişti cercetaţi disciplinar de Bucureşti

politistiControlul efectuat luna trecută la Poliţia Neamţ de ofiţeri ai Direcţiei de Control Intern din cadrul Poliţiei Române a conturat o primă concluzie. Concluzia nu este, deocamdată, finală şi prin urmare nepublică, dar pe baza ei s-au dispus unele măsuri. Mai blânde pentru câţiva poliţişti care au primit câte o atenţionare de la Bucureşti, şi mai tensionate pentru alţi poliţişti care sunt cercetaţi disciplinar. „În urma activităţii de control desfăşurată de către ofiţeri din cadrul Direcţiei Control Intern – I.G.P.R., în perioada 16.07.-25.07.2014, la Poliţia municipiului Roman şi la Secţiile de Poliţie Rurală nr. 3 Săbăoani şi nr. 9 Oniceni, au fost dispuse mai multe măsuri, după cum urmează – declanşarea cercetării prealabile faţă de 8 poliţişti, dintre care 7 ofiţeri de poliţie ( 4 cu funcţii de conducere) şi un agent de poliţie, precum şi atenţionarea unui număr de 27 de poliţişti, dintre care 10 ofiţeri de poliţie (5 cu funcţie de conducere) şi 17 agenţi de poliţie”, se precizează într-un comunicat al IGPR. Oficialii Poliţiei Române mai arată că acest control a fost efectuat şi ca urmare a mai multor memorii şi petiţii privind conducerea Poliţiei Municipiului Roman, a Secţiilor de Poliţie Rurală nr. 3 şi a Postului de Poliţie Pânceşti din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 9 Oniceni. Petiţiile au fost unele dintre motivele pentru care majoritatea celor 27 de poliţişti au fost atenţionaţi de adjunctul DCI, comisarul şef Alexandru Tanco, ofiţerul care a condus echipa de control. Mai exact, poliţiştii au fost sancţionaţi pentru faptul că au depăşit perioada celor 30 de zile alocate prin lege pentru soluţionarea aspectelor şi emiterea unui răspuns petiţionarului.

În ce priveşte aspectul legat de cercetarea disciplinară, aici sunt vizaţi şefii Poliţiei Roman, doi şefi de birouri, dar şi un şef de post. „Am primit raportul controlului de la Bucureşti, au fost dispuse unele măsuri pe care le aplicăm şi le prelucrăm la nivelul inspectoratului, urmează să fie finalizată cercetarea disciplinară şi aduse la cunoştinţă concluziile finale”, a declarat comisarul şef Paul Tablan, şeful Poliţiei Neamţ. Dintr-o primă analiză, la control s-au găsit unele nereguli legate de forma şi fondul unor documente la nivelul Poliţiei Roman, de exemplu legat de registrele de intrări – ieşiri persoane. Din câte am înţeles, sunt 19 nereguli din sfera managerială reţinute în sarcina domnului Bălău (n.n. – comisarul şef Constantin Bălău, şeful Poliţiei Roman), şi alte 15 aspecte în sarcina domnului Malei (n.n. – comisarul Cristian Malei, adjunctul Poliţiei Roman). Probabil, având în vedere multitudinea neregulilor, chiar dacă sunt mici, ofiţerii de la Bucureşti au considerat necesar să facă o cercetare prealabilă”, a mai spus comisarul şef Paul Tablan.

Acest control a vizat şi aspectele sesizate de Ioan Cănărău, liderul biroului judeţean al Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie SNAP privind „muşamalizarea” unui ultraj din luna aprilie 2014 împotriva sa. Controlul DCI nu a identificat nereguli privind întocmirea dosarului, ci doar legat de aspecte privind raportarea cazului de ultraj.

Cristina IORDACHE