Opt ore în lupta cu flăcările de la pensiunea Boema

04/01/2017

*Un calorifer lăsat în priză a distrus imobilul în prima zi din an

Un incendiu a izbucnit în prima zi a acestui an la pensiunea Boema, din zona Ursuleț (comuna Alexandru cel Bun). În pensiune erau cazați în jur de 20 de turiști, care împreună cu personalul de serviciu au ieșit afară imediat ce s-a dat alarma.

Flăcările au cuprins acoperișul pensiunii cu etaj și mansardă, iar ajutorul salvatorilor a fost cerut la ora 6,23. Dimensiunea dezastrului era mare, cu atât mai mult cu cât trebuia luată în considerare și limitarea focului pentru a nu ajunge la pensiunile aflate în vecinătate, destul de aproape. Misiunea de stingere a incendiului a mobilizat zeci de militari de la detașamentele de pompieri din Piatra Neamț și din Târgu Neamț (un echipaj), iar comanda intervenției a fost asigurată de colonelul Ioan Nițică, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț, secondat de adjunctul locotenent-colonel Mihai Ciprian Mitrea, șeful Inspecției de Prevenire.

Accesul autospecialelor s-a făcut inclusiv prin curțile alăturate, la locul dezastrului deplasându-se nu mai puțin de 3 ofițeri și 49 de subofițeri, cei mai mulți de la Piatra Neamț, cu 6 autospeciale de stingere cu apă și spumă, cu autoscara de intervenție și salvare de la înălțime și cu o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului de Pompieri Piatra Neamț.

„În momentul când au ajuns la locul evenimentului, incendiul se manifesta cu flacără la acoperișul pensiunii, iar persoanele cazate erau evacuate. Au ars acoperișul tip șarpantă, construit din astereală din lemn și învelitoare de tablă, pe o suprafață de aproximativ 300 mp, obiecte de mobilier, lenjerie de resort turistic, precum și aparatură electronică. Cauza probabilă a incendiului este un aparat electric de încălzire lăsat sub tensiune“, a declarat locotenentul Marcel Bucur Țepeș, ofițerul de presă al ISU Neamț.

Militarii au luptat cu flăcările aproape opt ore, misiunea fiind încheiată în jurul orei 14.

*Același gen de incendiu și la Țibucani

Tot din cauza aparatelor lăsate în priză, o familie din Țibucanii de Jos a rămas fără acoperiș la casă, tot din prima zi a acestui an.

Pompierii au fost chemați duminică, la ora 13:02 și la misiune s-au deplasat 6 subofițeri cu o autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de pompieri Târgu Neamț. După ce au stins incendiul, militarii au stabilit că acesta a fost provocat de aparatele electrocasnice lăsate sub tensiune.

Au ars acoperișul locuinței, construit din astereală din lemn și învelitoare din draniță și tablă, pe o suprafață de 150 mp, mobila din bucătărie și un frigider.

Cristina IORDACHE