*Rețeaua europeană EURES oferă lucrătorilor români 1.228 de joburi, în diverse meserii *Rămâne de văzut cât de mult va influența rezultatul Brexit-ul soarta lucrătorilor străini din Regatul Unit al Marii Britanii *În țara lui Don Quijote sunt disponibile sute de joburi la ambalat fructe și verdețuri
Este mult de muncă peste hotare, unde lefurile sunt pe măsura pregătirii, iar oportunitățile de afirmare profesională nu întârzie să apară, mai ales că lucrătorii români sunt bine pregătiți, atât cei cu studii medii, cât și cei care au terminat o facultate, fiind specializați într-un anumit domeniu de activitate. Desigur că afară și cerințele sunt mari, iar „neghina“ este separată repede de cei buni și serioși, care își văd de treabă.
În această perioadă, prin rețeaua EURES, angajatorii europeni dispun de 1.228 de posturi vacante, cele mai multe în Malta, respectiv 310, unde firmele vor să angajeze 300 de șoferi și 10 lucrători în curățenie. Companiile italiene au deficit de personal în sănătate, unde vor 100 de infirmieri, 80 de asistenți medicali generaliști și 40 de asistenți medicali. Angajatorii iberici au mult de muncă în agricultură. În acest sens, românii au disponibile 200 de slujbe la ambalat fructe și verdețuri. Tot în țara lui Don Quijote, mai sunt disponibile două posturi la curățat produse din plastic și încă două ca operator turnare prin injecție produse din plastic.
În Marea Britanie sunt libere 180 de slujbe pentru români, cele mai multe pentru îngrijitori de persoane la domiciliu, respectiv 125. Tot în Regat se mai găsesc 19 ocupații îngrijitor de persoane, 10 de asistent medical, 10 de lucrător abator, 10 tâmplar/dulgher naval și încă 6 de lucrător în pepiniera de plante. Rămâne de văzut cât de mult va influența piața muncii din UE ieșirea Marii Britanii din UE și ce condiții va impune guvernul pentru muncitorii români, care deja s-au integrat în Regat. E posibil ca guvernul britanic să mai stopeze fluxul de forță de muncă externă, însă acest lucru poate avea un efect de bumerang asupra economiei Marii Britanii, unde în prezent trăiesc milioane de străini, care de-a lungul anilor au pus umărul la dezvoltarea și bunăstarea Regatului.
În Cehia, companiile oferă de muncă pentru 30 de șoferi de autobuz, 20 șlefuitori, pilitori, 10 sudori, 5 electricieni auto și tot atâția mecanici auto. În Croația e deficit de 70 instructori de fitness și activități recreative. Germania continuă să fie un important „pilon“ de susținere a forței de muncă venită din România. Acolo sunt vacante 63 de locuri de muncă, în diverse ocupații ca: 9 de ospătar, 4 montator izolații clădiri, 4 excavatorist, 3 operator utilaje pentru construcții, 3 bucătar, 3 zidar, 2 „commis de cuisine“, 2 operator CNC, 2 electrician în construcții, 2 maistru hidroizolații clădiri, 2 maistru construcții drumuri, 2 operator mașini, 2 cameristă/ „roomboy“, 2 recepționer și încă 2 administrator de sistem. Tot aici se mai găsește câte un post de: maistru construcții civile, grădinar, montator acoperișuri, manager în construcții, instalator clădiri, mecanic instalații sanitare, termice/de climatizare, lucrător în metalurgia decorativă, „demichef de partie“, dezvoltator procesare digitală imagini, dezvoltator aplicații software, inginer software sisteme integrate, strungar, „Junior Sales Representative“, mecatronist asamblare mașini, expert în securitate, lucrător în depozit, frezor, mecatronist și personal întâmpinare oaspeți.
În Slovacia este de lucru pentru: 20 de sudori, 10 strungari, 10 șoferi de camion și 10 vopsitori în cabine închise. Și Irlanda dispune de posturi vacante, respectiv 11 tranșatori carne, 3 îngrijitori persoane, 2 coordonatori atelier matrițe, 2 operatori mașini de frezat CNC, 2 programatori mașini de frezat CNC, 2 sculeri matrițeri, un asistent manager, un operator mașini și încă un mecanic utilaje. Nemțenii care vor să lucreze în Polonia au la dispoziție aceste slujbe: croitoreasă, cusătoreasă și specialist vânzări și service client cu cunoștințe de limba română. În Suedia se găsesc 8 joburi, iar în Austria 7, respectiv 3 de lăcătuș mecanic CNC, un inginer chimist, un tâmplar, un mecanic auto și un sudor. Și țările nordice oferă o șansă românilor. De exemplu, norvegienii vor să încadreze doi bucătari și un doctorand analiză numerică. Vecinii bulgari dispun de un post de curier și de șef oficiu curierat. În schimb, angajatorii unguri oferă doar un job de medic veterinar. În Belgia este un post de desenator tehnic pentru construcții metalice, iar în Slovenia un job de bioinformatician/ programator PYTHON.
V. ANDRIEȘ