Operațiunea „Revelion 2016“ în Neamț

*Inspectorii antifraudă fac controale timp de 7 zile

Verificările din cadrul operațiunii „Revelion 2016“ încep, în Neamț, de joi, 31 decembrie și se vor încheia pe 5 ianuarie 2016.

În această perioadă, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală fac controale în toate localurile care organizează petreceri de Revelion, cu scopul verificării modului în care operatorii economici au înregistrat sumele încasate pentru pachetele vândute, precum și încasările care nu au fost prinse în pachetele respective, se precizează într-un comunicat trimis pe adresa redacției noastre. Instituția nu face referiri la intervalul orar în care se vor derula aceste controale, însă nu este exclus ca echipele ANAF să descindă la începutul petrecerii de Revelion în restaurante, ori la primele ore ale zilei de 1 ianuarie 2016.

* Antifrauda a pus sub sechestru bunuri de 1,5 milioane lei

Controalele tot mai intense din ultima perioadă derulate de inspectorii Antifraudă Fiscală în Neamț au dus la constatarea unor prejudicii de peste 270.000 lei la agenții economici.

Într-o evidență a verificărilor pe două luni se arată că inspectorii ANAF au făcut controale în Piatra Neamț, Roznov, Roman, Bicaz și Târgu Neamț, precum și în comunele Ceahlău, Vânători, Timișești, Săbăoani, Grumăzești, la firme profilate pe comerțul cu legume-fructe, produse alimentare și nealimentare, la societăți comerciale de alimentație publică (restaurante), dar și la alți agenți economici care sunt înregistrați și au declarat achiziții intracomunitare. „În urma verificărilor din perioada octombrie – noiembrie 2015, inspectorii DGAF au dispus amenzi contravenționale în valoare totală de 174.750 de lei, confiscări de sume, venituri ilicite și bunuri în valoare de 161.017 de lei, precum și suspendarea activității comerciale a unui operator economic“, se precizează în document.

Printre cele mai frecvente abateri constatate de inspectorii Antifraudă se află încălcarea reglementărilor în vigoare privind actualizarea evidențelor contabile, emiterea bonului fiscal (cu date eronate) sau deținerea de sume fără documente justificative.

În plus, în urma a două luni de controale inspectorii antifraudă au identificat prejudicii totale de 274.461 lei și au dispus instituirea de măsuri asigurătorii asupra unor active identificate, care se ridică la o valoare totală de aproape 1.500.000 lei.

Cristina IORDACHE