Operaţiune de salvare în Masivul Ceahlău

 

* Salvamont a coborât răniţii de la Duruitoarea, spre staţiunea Durău

 

Vremea bună din acest week-end a adus pe Ceahlău iubitori ai muntelui din toată Moldova. Nu toţi pregătiţi în ceea ce priveşte echpamentul necesar pe munte, unde vremea este schimbătoare. Aşa se face că, din cei aproximativ 300 de turişti care au ales muntele pentru a se relaxa în acest acest week-end, câţiva au înţeles greşit confruntarea cu piscul şi au suferit accidente.

Duminică seara, în jurul orei 20, un grup de patru turişti din Argeş încă se afla pe traseul marcat de coborâre de la cascada Duruitoarea spre staţiunea Durău. Nefiind pregătiţi pentru noapte, oamenii s-au panicat. Cea mai îngrijorată era o femeie pe care căderea întunericului şi lipsa lanternelor au înspăimântat-o atât de tare, încât a făcut un atac de panică. Unul din ceilalţi membri ai grupului a cerut imediat ajutorul Salvamont, dar a forţat un pic nota pentru a-şi linişti prietena.

“Au sunat în jurul orei 20 şi au spus că sunt rătăciţi undeva pe traseul Duruitoarea – Piciorul lui Bucur – Durău şi nu mai ştiu cum să ajungă în staţiune”, a spus Raul Papalicef, directorul Salvamont Neamţ. “Un coleg de la baza din Durău a plecat să-i caute şi i-a găsit rapid, la circa 20 de minute de mers până la staţiune, deci erau aproape, dar nu aveau lanterne şi una din membrele grupului a făcut o criză de panică”, a adăugat Raul Papalicef.

Grupul a fost condus de salvamontist până în staţiune şi toată lumea a respirat uşurată.

Ziua nu avea să se încheie însă, pentru că în jurul orei 22 serviciul de salvare montană a fost din nou solicitat, în cazul unei persoane care avea piciorul fracturat. De această dată, apelul prin 112 a venit de la cabana Fântânele, acolo unde o femeie a cedat nervos durerilor provocate de fractură, pentru că altfel ar fi cerut mai devreme ajutor.

“Am înţeles că femeia rănită, Luminiţa B., de 53 de ani, din Bacău, se accidentase în timpul coborârii pe traseul Dochia – Fântânele şi a reuşit să ajungă până la cabana Fântânele cu ajutorul unor turişti. Dar, din cauza durerilor, s-a hotarât să sune la 112, lucru care trebuia să-l facă de la început, nu după cinci ore, pentru că altfel intervine echipa de salvare pe timp de zi şi altfel stau lucrurile pe timp de noapte. Echipa noastră a ajuns la cabană, a preluat pacienta şi a predat-o ambulanţei SMURD în jurul orei 0,15. Am înţeles că femeia era cu soţu,l dar pe respectivul nu l-a văzut nimeni”, a mai declarat directorul Salvamont Neamţ.

Pacienta a fost transportată la spitalul judeţean, unde a primit îngrijirile medicale necesare. Turiştii care aleg să urce în masivul Ceahlău sunt atenţionaţi de salvamontişti să fie pregătiţi cu îmbrăcăminte adecvată, cu lanterne, cu mîncare suficientă şi corespunzătoare caloric unui efort susţinut şi să aibă câteva informaţii iniţiale despre vreme, cazare şi trasee.

Cristina IORDACHE