* Fibroame depistate anul trecut pot fi tratate abia acum
* După restrângerea activităţii la OG, în spitalul judeţean nu s-au mai făcut intervenţii chirurgicale ginecologice decât în caz de urgenţă
* „Bineînţeles că au fost paciente care nu au dorit să aştepte şi s-au dus, din propria iniţiativă, în centre universitare”, a afirmat dr. Vintea
Specialiştii de la spitalul judeţean vor putea relua, în câteva zile, seria intervenţiilor chirugicale pentru rezolvarea problemelor ginecologice. Această activitate a fost sistată în urmă cu jumătate de an, pentru că înghesuiala de la etajul V nu i-a permis personalului medico-sanitar să lucreze la capacitate normală. De acum, odată cu mutarea secţiei de maternitate în spaţiul vast de la etajul IV al spitalului nou, activitatea pe partea de ginecologie nu va mai avea de suferit. practic, blocul de ginecologie va rămâne la etajul V, unde deja se lucrează la montarea aparaturii laparoscopice primită prin programul Băncii Mondiale.
„Nu am făcut de jumătate de an intervenţii pe partea de probleme ginecologice cronice, deci avem foarte multe paciente care aşteaptă să începem activitatea pe acest sector”, ne-a declarat dr. Georgeta Vintea, şefa secţiei de obstetrică şi ginecologie (OG). „Temporizarea unei probleme ginecologice se poate face până la un punct. De aceea, urgenţele au fost rezolvate. Pot da ca exemple o sarcină extrauterină ruptă, un chist de ovar torsionat, o hemoragie puternică, sau ale situaţii de genul acesta pe care le-am rezolvat în gardă sau a doua zi, cu sprijinul colegilor chirurgi care ne-au pus, pe rând, la dispoziţie, câte o sală de operaţie”.
În ultima jumătate de an nu s-a putut interveni pentru extirpare fibroame, pe patologie de perineu, anexite, partea de infertilitate, partea de laparoscopie şi tot ce reprezintă intervenţie ginecologică specifică specialităţii, cu excepţia urgenţelor.
„Bineînţeles că au fost paciente care nu au dorit să aştepte şi s-au dus, din propria iniţiativă, în centre universitare sau în alte locaţii”, a precizat dr. Vintea. „Noi nu am trimis pacientele pentru operaţii. Am încercat să le explicăm, celor care nu erau urgenţe, că într-un interval de timp care, într-adevăr, s-a cam prelungit, vor putea fi rezolvate aici”.
Este important ca potenţialele paciente, atât gravidele cât şi femeile cu probleme ginecologice, să ştie că pot beneficia de asistenţă medicală de specialitate în orice moment al zilei şi al nopţii. La OG se lucrează cu echipă de gardă permanentă, respectiv cu două linii de gardă, cu posibilitatea de intervenţie operatorie în orice clipă. Echipele de gardă sunt alcătuite din medici profesionişti, majoritatea medici primari, cu competenţe în ecografie, colposcopie, laparoscopie şi histeroscopie.
„Sperăm ca să fim ajutaţi inclusiv cu un histeroscop, pentru că vom mări gama de investigaţii pe partea de ginecologie, şi vrem să redăm pacientelor încrederea în această secţie, să le facem să ni se adreseze în număr şi mai mare”, a subliniat dr. Vintea.
Şefa secţiei OG îşi doreşte să înceapă o perioadă în care colectivul să recâştige încrederea pacienţilor, în primul şi în primul rând prin lăsarea deoparte a metehnelor…
Geanina NICORESCU