Open Space Technology – 16 puncte de informare în Neamţ

În perioada 29 noiembrie – 2 decembrie, la Grand Hotel Ceahlăul din Piatra Neamţ, a avut loc Seminarul Open Space Technology (OST) în cadrul Proiectului „Promovarea prin activităţi inovatoare a egalităţii de şanse şi de gen în cadrul organizaţiilor partenerilor sociali, cu accent pe instituţiile din educaţie”. Proiectul este implementat de Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Învăţământ şi Cercetare Științifică Neamţ, în calitate de beneficiar şi de partenerii săi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLÎ), Uniunea Judeţeană a Sindicatelor Libere din Învăţământ Bistriţa Năsăud, TILS Romania, Fundacion ESTE – Spania, IKARUS – Italia şi Camporlecchio Educational – Italia şi are ca obiectiv general creșterea gradului de conștientizare asupra principiului egalităţii de șanse şi de gen în cadrul societăţii civile, prin contribuția adusă la acest proces de partenerii sociali.

Proiectul multi-regional se derulează pe parcursul a 25 de luni (perioada: 2011 – 2013) şi este adresat unui grup ţintă de 600 persoane, din care minim 300 de femei, din Regiunile Nord Est, Nord Vest şi Bucureşti-Ilfov. „Până acum au avut loc trei workshopuri şi trei seminarii la Bistriţa Năsăud, Piatra Neamţ şi Bucureşti, în urma cărora a fost realizată o analiză a egalităţii de şanse şi de gen ce a stat la baza elaborării Ghidului egalităţii de şanse şi de gen din România”, ne-a spus Gabriel Ploscă, preşedintele FSLÎ Neamţ. „Acest ghid nu este singurul din ţară de acest gen, dar noi i-am adus plus valoare prin poziţionarea în prim plan a instituţiilor de învăţământ, prin capitolele referitoare la rolul sindicatelor şi un capitol de aplicabilitate practică pe teme de discriminare, egalitate de şanse”.

Între timp a fost lansat şi portalul proiectului www.equal.ro pe care participanţii la proiect comunică frecvent şi în care pot fi găsite informaţii atât referitoare la proiect, cât şi legislaţia din acest domeniu. De asemenea, au fost înfiinţate 32 de puncte de informare, din care 16 în judeţul Neamţ, 8 la Bucureşti, 6 în Bistriţa Năsăud şi 2 în Maramureş, dotate cu calculatoare conectate la Internet, imprimante şi tot ceea ce este necesar pentru comunicarea în spaţiul virtual.

La  seminarul OST de la Piatra Neamţ, după prezentarea stadiului proiectului şi o simulare de utilizare a platformei equal.ro, au avut loc ateliere de lucru în cadrul cărora au fost propuse instrumente inovatoare de lucru, la care au participat reprezentanţi ai tuturor partenerilor proiectului, iar cele mai bune idei vor fi incluse pe site-un proiectului ca modele de bune practici.